Østergro er reddet: Flertal på Rådhuset sikrer tagfarms overlevelse

Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har endeligt vedtaget en model, der sikrer tagfarmen Østergros overlevelse.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
AF TV2 LORRY FORMIDLET AF RITZAU

Det urbane taglandbrug Østergro på toppen af det gamle bilauktionshus på Æbeløgade er reddet.

Mandag aften stemte et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg for en dispensation samt en byggetilladelse, der sikrer fremtiden for den økologiske tagfarm.

"Jeg er utrolig glad for, at et næsten enigt udvalg har bakket op om redningen af Østergro," udtaler Ninna Hedeager Olsen til TV 2 Lorry og fortsætter:

"Østergro er skabt af et stærkt fællesskab, og den giver en meget konkret løsning på fremtidens klimaudfordringer med lokalproducerede fødevare, så vi både kan nedbringe udledningen af CO2 fra transport og udnytte de stigende mængder regnvand. Herudover bidrager farmen til at øge biodiversiteten i byen."

Længe har Østergros rækker med grøntsager ellers stået til at skulle vige pladsen for parkeringspladser, fordi nogle gamle regler i Byggeloven dikterede, at der skulle være 23 parkeringspladser i området.

Men med beslutningen i Teknik- og Miljøudvalg dispenseres der fra antallet af parkeringspladser, mens der samtidig udstedes en byggetilladelse til Østergro. Tidligere havde tagfarmen blot en midlertidig byggetilladelse.

"Det er en rigtig glædelig, grøn nyhed. Vi kan med beslutningen bevare et unikt område i København. Jeg synes, det er et godt eksempel på at politikere, borgere og organisationer ikke har taget nej for et nej og har kæmpet, indtil det lykkedes," siger Mette Annelie Rasmussen, der er gruppeformand for De Radikale.

Eneste stemme imod forslaget kom fra De Konservatives Jakob Næsager.

Ikke overraskende vækker beslutningen jubel hos Kristian Skaarup, der sammen med Livia Urban Swart Haaland er initiativtager og idémand bag Østergro.

"Fornuften sejrede, fristes man til at sige. Det er vi sindssygt begejstrede for. Det betyder jo alt for os, så det er vi meget tilfredse. Vi havde jo ikke turde tro på det 100 procent indtil i dag," siger han til TV 2 Lorry.

Østergro har i alt 12 ansatte, som med nyheden fra Københavns Rådhus kan beholde jobbet.

"I december måned sidste år var jeg alvorligt bange for, at vi måtte lukke det hele. I processen er vi gået fra chok til hovedrysten til stor frustration til håb og nu til forløsning," siger Kristian Skaarup.

Og det skal fejres:

"Der skal holdes en eller anden form for fest. Det bliver nok flere forskellige. Alle de folk, der har støttet os, skal jo også inviteres. Og det skal borgerne også," siger Kristian Skaarup og fortæller, at folkene bag Østergro allerede har store planer for fremtiden:

"Nu kommer Østergro til at bestå. Men det stopper ikke her. Nu vil vi etablere flere tagfarme i byen, så Københavns Kommune er ikke færdige med at høre fra os," siger Kristian Skaarup.

Østergro blev etableret på taget af det gamle bilauktionshus på Æbeløgade 4 på Østerbro i 2014. Siden 2017 har Gro Spiseri bespist gæster til ofte udsolgte middage i drivhuset på tagfarmen 3-5 aftener om ugen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV 2 Lorry)

Borgmester kaster redningskrans til verdenskendt tagfarm  Sydsjællandsk landbrug satser på svampe Avlere har svært ved at sælge dansk quinoa i supermarkederne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også