EU-støtte får landmænd til at købe præcisionsteknologi

Andelen af landbrug, som bruger præcisionsstyring, steg fra 16 pct. i 2017 til 19. pct. i 2018. Samlet bruger næsten hver fjerde landbrug præcisionsteknologi.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den økonomiske støtte fra EU's landbrugsordning til præcisionslandbrug har fået danske landmænd til at investere i teknologien.

Næsten hver fjerde landmand benytter præcisionsteknologi i en eller anden form, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er ofte på de store bedrifter, at præcisionsudstyret bruges. Mest udbredt er præcisionsstyring med RTK-GPS, som anvendes af 19. pct. af landmændene til mere præcis traktor- eller mejetærskerkørsel.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis i tre uger!

Det fremgår også af tallene fra Danmarks Statistik, at præcisionsteknologien bruges på 57. pct. af det samlede landbrugsareal, hvilket EU-støtten har en stor andel i, fortæller planteavlskonsulent i LandboNord, Christian Søndergaard Christensen til Effektiv Landbrug.

"EU-støtten har været en succes i den forstand, at mange landmænd har søgt om penge til at købe udstyr. Mange har fået noget rigtig fint udstyr, som kan bruges rigtig godt i forhold til at spare på gødning og kemi og dermed penge, ligesom man også sparer miljøet for belastning," siger han.

I flere år har landbrugsstyrelsen kørt med EU-støttede bevillingspuljer til miljøvenlig præcisionsteknologi. Puljen var i 2018 på 112 mio. kr.

Ifølge effektivt Landbrug har styrelsen ikke tal på, hvor mange landmænd der har fået EU-tilskud til køb af udstyr.

Satellitbilleder skal kontrollere danske landmænd

Hver fjerde landmand bruger præcitionsteknologi

Biotekselskab vil bruge mange millioner på ekspansion  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også