Medier: Boris Johnson vil have parlament suspenderet

Hvis parlamentet sendes hjem, kan det få svært ved at forhindre et brexit uden en aftale med EU.
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, ønsker at få det britiske parlament suspenderet frem mod den afgørende brexit-dato 31. oktober.

Det fremgår af et brev, som Boris Johnson ifølge flere britiske medier har rundsendt til medlemmer af parlamentet.

I brevet skriver premierministeren, at han onsdag har anmodet dronning Elizabeth om, at parlamentet suspenderes fra først i september til 14. oktober.

Hvis parlamentet suspenderes, vil det blive vanskeligt for britiske parlamentarikere at vedtage love, der kan forhindre Boris Johnsons planer om at forlade EU uden en aftale, skriver BBC.

Boris Johnson afviser imidlertid, at han forsøger at køre parlamentet ud på et sidespor i brexit-processen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

At parlamentet for en kortere periode lukkes ned, sker normalt i Storbritannien en gang om året i april eller maj.

I den periode bliver der ifølge BBC ikke behandlet lovgivning, og lovgivning, som ikke er vedtaget inden suspenderingen, overgår ikke automatisk til den nye periode.

Men det bliver anset for at være et kontroversielt træk.

Formanden for det store oppositionsparti Labour, Jeremy Corbyn, langer da også kraftigt ud efter Johnson. "En trussel" mod det britiske demokrati, lyder det.

"Jeg er rystet over Johnson-regeringens hæmningsløshed. Regeringen taler om suverænitet, men søger at suspendere parlamentet for at undgå granskning af sine planer om et uforsvarligt brexit," siger Corbyn ifølge Reuters.

Der har tidligere været spekulationer om, at Boris Johnson ville benytte muligheden for at suspendere parlamentet op til brexit-datoen 31. oktober.

Kritikere mener, at det reelt vil sætte demokratiet ud af kraft og berøve de britiske parlamentsmedlemmer deres demokratiske rolle i brexit-processen.

Fortalere for at suspendere parlamentet argumenterer for, at det vil sikre, at den britiske befolknings ønske fra folkeafstemningen om at forlade EU honoreres.

Den konservative Boris Johnson har været en stærk fortaler for brexit, og han har gentagne gange fastholdt, at Storbritannien vil forlade EU 31. oktober med eller uden en aftale med EU.

Britiske parlamentarikere har tidligere stemt for, at Storbritannien ikke må forlade unionen uden en skilsmisseaftale.

Corbyn forsøger at samle støtte til at blokere no-deal brexit

Brexit gør Danish Crown-direktør bekymret for oksekødsproducenter

Briterne kan blive ramt af fødevaremangel ved hårdt EU-brud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også