En del af Watch Medier

AgriWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
26.01.2021kl. 10.34

Aflivede mink erstattes med 160-250 kroner per skind

Kompensationen for de aflivede mink kommer til at være minimum 160 kr. per skind og maksimalt 250 kr. per skind. I de kommende år vil avlerne få et beløb per skind udregnet fra de seneste ti års gennemsnit.
Foto: Mads Claus Rasmussen
af PETER HØYER

De danske minkavleres kompensation for de mink, der er blevet aflivet, er blevet fastlagt.

For de skind, der skulle være solgt i auktionerne i 2021, vil minkavlerne få minimum 160 kr. per skind og maksimalt 250 kr. per skind. Det fremgår af aftalen som regeringen, SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Venstre fremlagde mandag aften.

"Minkavleren modtager en erstatning per mink, korrigeret for avlerens individuelle kvalitetsindeks for 2019-20, og vælger selv, om erstatningen skal udregnes ud fra gennemsnittet af 2019- og 2020-prisen eller ud fra den realiserede pris ved Kopenhagen Furs auktioner i 2021, dog minimum 160 kr. per skind og maksimalt 250 kr. per skind (acontomodel). Fra den beregnede erstatning modregnes alle sparede udgifter, herunder til foder, dyrlæger, pelsning osv., i 2020," fremgår det af aftalen.

Der er 11,3 millioner mink, der ikke er blevet pelset i 2020. Heraf er 4 millioner nået at blive pelset og dertil var 2,5 millioner avlsmink.

Minkbranchen i tal

Der var 792 heltidsbedrifter med mink i Danmark - et fald fra 1261 i 2015. I alt var der 1060 bedrifter i 2019.

Heltidsbedrifterne havde i 2019 omkring 2,5 millioner mink, der fik 5-6 hvalpe, der blev til skind. Der produceres således årligt cirka 12 millioner skind. Det gav en værdi af produktionen på 2,5 mia. kr.

Prisen på skind er faldet betydeligt over de seneste år. I 2012 var værdien af produktionen eksempelvis på 9,5 mia. kr.

I 2019 gav den gennemsnitlige heltidsbedrift et underskud på 689.200 kroner. I 2013 lød det gennemsnitlige overskud på 3,3 mio. kr. Der har været underskud i tre af de sidste fire år.

Minkavlerne skønnes af have en gennemsnitlig gæld på 8,7 mio. kr. per bedrift.

Siden 2014 er antallet af heltidsbeskæftigede på de danske minkbedrifter faldet fra omkring 4500 til omkring 2600. Langt hovedparten af minkproduktion ligger i Jylland.

Ifølge Seges skabte pelsdyrproduktion 5500 arbejdspladser.

Minkproduktionen har en række følgeerhverv inden for eksempelvis udstyr, foder og salg. Det er uvist, hvor stor en gruppe virksomheder, der lever af at servicere og levere til minkavl.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 mio. minkskind til en samlet værdi af 4,9 mia. kr. ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 mia. i 2009 til 12,8 mia. kr. i 2013.

Kilder: Danmarks Statistik, Seges, Ritzau

Den direkte kompensation til minkavlerne bliver samlet set 1,8-2,8 mia. kr. til erstatning i 2021 for aflivede ikke pelsede dyr. Dertil er 8,9 mia. kr. sat af til erstatning til minkavlernes manglende indtjening i 2022-2030.

Prisen for de kommende år er baseret på et gennemsnit over de seneste 10 år. Dermed bliver prisen per skind for de kommende år 347 kr. per skind.

"Den lange 10-årige periode (2010-2019) skal ses i lyset af, at der er priscyklus i skindpriser, samt at der er tale om en helt særlig situation, hvor et helt erhverv lukker ned og uden varsel," fremgår det af aftalen.

Kopenhagen Fur ønsker ikke at stille op til interview for at kommentere på priserne i aftalen sammenlignet med det nuværende marked.

Minkavlerne skønnes at have en samlet udestående gæld på i alt omkring 8,5 mia. kr.

I gennemsnit er kompensationen per avler opgjort således, at erstatningen for dyr aflivet i 2020 bliver 2,7-4,1 mio kr. Tabt fremtidig indtjening for 2022-2030 bliver 7,6 mio. kr. Restværdi af kapitalapparat bliver 1,3 mio. kr. Altså er den gennemsnitlige erstatning per avler i alt 11,6-13,0 mio. kr.

Minkavlernes gennemsnitlige gæld tæller 8,7 mio. kr. ifølge aftaleteksten.

Aflivning af mink - tidslinje

17. juni kommer den første melding fra Fødevarestyrelsen om, at man har konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland.

1. oktober oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Op mod 100 nordjyske besætninger skal aflives.

8. oktober: Der indgås en første aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde - herunder både smittede farme og farme inden for en radius af 7,8 kilometer.

31. oktober: 191 minkfarme er nu ramt af smitte, og 209 farme er inden for en sikkerhedsradius. Dermed skal alle mink på hver tredje minkfarm i Danmark aflives.

4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.

4. november: Aflivning af landets over 15 millioner mink begynder.

8. november: Regeringen har ikke hjemmel i lovgivningen til at kræve aflivning af mink i Danmark, hverken de smittede eller dem inden for en sikkerhedsradius.

9. november: Regeringen beklager uklar kommunikation om manglende lovhjemmel.

16. november: Regeringen og resten af rød blok indgår en aftale om midlertidigt at forbyde mink. Der vedtages også en aftale om lovhjemmel for aflivning af mink.

18. november: Mogens Jensen (S) oplyser, at han med øjeblikkelig virkning vil udtræde af regeringen og dermed stoppe som fødevareminister.

10. december: Folketinget forpligter sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen.

15. januar: Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink.

25. januar: Mandag aften oplyser Finansministeriet, at de afsluttende forhandlinger om minkerstatning begynder. Aftalen bliver præsenteret senere på aftenen.

Kilde: Ritzau

 

Prisstigninger

Minkbranchen aflivning kom efter, at erhvervet havde nået et lavpunkt i forhold til prisen for minkskind, da særligt coronakrisen vanskeliggjorde auktionssalget i 2020. Dog lader det til at prisstigninger er på vej.

Det finske auktionshus Saga Furs havde ifølge mediet Österbottens Tidning prisstigninger på over 40 pct. og solgte mellem 80-100 pct. af de udbudte skind på sin første auktion.

Der har fået Kopenhagen Fur til at forvente prisstigninger på markedet, fortalte virksomheden i december til AgriWatch.

"Vi forventer minimum den samme stigning på vores varer. Vi har samtidig et andet varesortiment end Finland, som er kendetegnet ved rigtig gode kvaliteter, der er produceret i Danmark. Det er dem, hvor udbuddet forsvinder," sagde adm. direktør i Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen.

Priserne kan altså sandsynligvis komme til at stige mere end de 40 pct., når Kopenhagen Fur i 2021 udbyder omkring 14-15 millioner skind.

"Vi har en forventning om at sælge 27-28 millioner skind i de to kommende sæsoner til en fornuftig pris, så det er jo omsætning for rigtig mange milliarder," fortalte direktøren i december.

Auktionerne i 2019 solgte for 4,7 mia. kr., hvilket var et fald på 11 pct. sammenlignet med året før. I 2019 blev 25,4 mio. skind solgt.

I 2020 er salgstallet omkring halveret har Jesper Lauge Christensen tidligere udtalt til Agriwatch.

Firmaet har dog endnu ikke offentliggjort regnskabet for 2019/20. Fra at have toppet med 968 mio. kr. i 2012/13 leverede Kopenhagen Fur i 2018/19 den laveste omsætning siden 2010. De danske pelsavleres auktionshus fik nemlig en omsætning på 532 mio. kr. – et fald på 9 pct. sammenlignet med året før.

Kopenhagen Furs første auktion i 2021 bliver afviklet digitalt 20.-22. februar.

Minkavlere skal normalvis have omkring 250-300 kr. per skind for at få forretningen til at køre rundt.

Prisen for skind toppede i 2013, hvor gennemsnitsprisen for skind i Danmark var 612 kr. per skind og 574 kr. per skind totalt i Kopenhagen Fur.

Overudbuddet fik derefter priserne til at falde kraftigt, hvorfor prisniveauet har været langt lavere, end hvad avlere skal bruge for at tjene penge. Gennemsnitsprisen for danske skind var 150 kr. i 2020.

Flertal har indgået aftale om erstatning til minkavlere på op til 18,8 milliarder 

Minkavlere om kompensation: "Det er i hvert fald ikke for højt" 

Følgeindustrien er glad men afventende for minkaftale 

Banker og minkavlere kan trække i arbejdstøjet efter aftale 

Relaterede artikler:

  • Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X02844

    Følgeindustrien er glad men afventende for minkaftale

    For abonnenter

  • "Jeg er glad for, at vi efter vanskelige forhandlinger kan præsentere en god og bred aftale, som giver minkavlere og følgeerhverv en god mulighed for at komme videre," udtaler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Casper Dalhoff/IND

    Flertal har indgået aftale om erstatning til minkavlere på op til 18,8 milliarder

  • Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X02844

    Banker og minkavlere kan trække i arbejdstøjet efter aftale

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Lars Skaaning
Industri

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

Selvom otte selskaber under Skare-koncernen er erklæret konkurs, fortsætter sagen hos Fødevarestyrelsen, som aflægger koncernen et nyt besøg i næste uge.
  • Otte af Skares selskaber erklæret konkurs
  • Kurt Skare afviser sammenhæng mellem konkurs og kødsag

For abonnenter

Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
Andelsselskaber

Tysk ærkefjende knockouter Danish Crowns konkurrenceevne

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
AgriWatch

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

Arkivfoto. | Foto: Alexandros Avramidis/Reuters/Ritzau Scanpix
Nyheder

Spansk virusudbrud blandt mink vækker bekymring

Foto: PR/Danish Crown
Andelsselskaber

Oksekødsprisen tager endnu et dyk

Foto: Casper Holmenlund Christensen
Landbrug

Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel

For abonnenter

Læs også

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Industri

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

Tönnies-koncernen er ikke i markedet for at tilkøbe danske pålægs- eller kødproduktion fra den konkursramte Skare-koncern, melder formand. Danish Crown afviser at kommentere.

For abonnenter

Foto: Torben Salomonsen
Industri

Stor interesse for Skares pålægsforretning

De økonomiske kvaler i Skare-koncernen og medfølgende konkursbegæringer indbefatter ikke pålægselskabet Skare Food. Fra detailbranchen meldes der om interesse for at handle med selskabet, erfarer Fødevarewatch.

For abonnenter

Foto: Casper Holmenlund Christensen
Landbrug

Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel

Økologiske ægproducenter må ikke erstatte fiskemel med konventionelt foder midlertidigt. Sektorchef er uforstående over for afslag, mens styrelse undersøger andre muligheder.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Spansk virusudbrud blandt mink vækker bekymring – 10.40
  • Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare – 09.42
  • Tysk ærkefjende knockouter Danish Crowns konkurrenceevne – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Oksekødsprisen tager endnu et dyk – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Landmænd slutter sig til som leverandører og medejere af midtjysk biogasanlæg – 3. feb.
  • Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Norsk maskinkoncern opkøber fransk producent – 3. feb.
  • Her er de seneste tinglyste landbrugshandler – 3. feb.
  • Arla taber retssag om "klimaneutral" mælk i Sverige – 3. feb.
  • Miljøstyrelsen forbyder flere produkter af hensyn til grundvandet – 3. feb.
  • Danskere står i spidsen for at gøre EU's fødevaresystem grønnere – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

Watch Job

  • Erfaren IT Supporter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

Se flere jobs

Kolofon

AgriWatch
Søg

Sektioner

  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Dorte Stenbæk Bro

db@agriwatch.dk

Tlf.: 2298 3108

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Job

Abonnement

Prøv AgriWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

agriwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Læs mere om abonnement her

Adresse

AgriWatch

Mediebyen 3

8000 Aarhus C

Tlf.: 3330 8391

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AgriWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
AgriWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge