Flertal har indgået aftale om erstatning til minkavlere på op til 18,8 milliarder

Millioner af mink er blevet slået ihjel siden efteråret. Nu er der landet en aftale om kompensation til avlerne. (Opdateret)
"Jeg er glad for, at vi efter vanskelige forhandlinger kan præsentere en god og bred aftale, som giver minkavlere og følgeerhverv en god mulighed for at komme videre," udtaler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Casper Dalhoff/IND
"Jeg er glad for, at vi efter vanskelige forhandlinger kan præsentere en god og bred aftale, som giver minkavlere og følgeerhverv en god mulighed for at komme videre," udtaler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Casper Dalhoff/IND

Mandag aften har regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberale Alliance indgået en aftale om erstatning til de danske minkavlere.

Erstatningen lander i intervallet 15,57-18,77 mia. kr. Til februar forventes de første penge at blive udbetalt.

"Aftalen giver en fair og rimelig erstatning, så minkavlerne kan komme videre," siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S), skriver Ritzau.

Forhandlingerne har drejet sig om udbetalingen af en såkaldt tempobonus, der skal gives til de avlere, der slog deres mink ned hurtigt, mens der også er blevet forhandlet om erstatning til minkavlerne for de aflivede mink og for de destruerede skind, lyder det.

Venstre: "En rimelig kompensation"

Mens fire partier - herunder Dansk Folkeparti, Konservative, Alternativet eller Enhedslisten - har meldt ud, at de ikke kan leve med aftalen, som er blevet forhandlet på plads, er Venstre gået med i aftalen.

"Vi har forhandlet fra en erstatning, som på ingen måde ville kunne dække de gældsposter, som erhvervet havde, og til en situation, hvor der kommer en rimelig kompensation," siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Aftale om erstatning til minkavlere indeholder en dvaleordning, der er sat omkring 60 mio. kr. af til, så avlere kan genoptage deres erhverv, lyder det.

"En god og bred aftale"

Virksomheder kan som hovedregel få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl - og hvis det ikke umiddelbart er muligt at omlægge produktionen, lyder det.

Det betyder, at følgeerhverv, hvis forretning er afhængig af minkavl, som f.eks. fodercentraler, pelserier og minkauktionshuse, også kan få erstatning.

"Jeg er glad for, at vi efter vanskelige forhandlinger kan præsentere en god og bred aftale, som giver minkavlere og følgeerhverv en god mulighed for at komme videre," udtaler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

I sommeren 2020 fandt myndighederne det første tilfælde af smitte med covid-19 blandt mink. Smitten spredte sig hurtigt, og i november blev alle minkavlere beordret til at slå alle mink ned, selv om der ikke var lovhjemmel. Siden efteråret blev millioner af mink slået ihjel.

Det helt præcise erstatningsbeløb kendes endnu ikke - blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark, skriver Ritzau.

Erstatningsaftalen er afhængig af godkendelse fra EU, men forventningen fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) lyder, at godkendelsen vil falde på plads, eftersom regeringen har "en rigtig god og tæt dialog med EU-kommissionen."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også