AgriWatch

Dansk sukkerselskab forhandler om særlig klimaaftale

Nordic Sugar forhandler i disse dage om etableringen af en trecifret millioninvestering med den danske regering. Tiltaget skal kunne barbere op mod 30 år af virksomhedens CO2-aftryk.

"Regeringen vil jo gerne have os til at love mest muligt," siger Jesper Thomassen til Børsen. | Foto: Peter Hove Olesen

Forsøget på at indløse den danske klimaambition om reduktion i udledninger 70 pct. får nu Nordic Sugar til forhandlingsbordet.

Det fortæller virksomhedens danske direktør, Jesper Thomassen, til Børsen og uddyber, at man konkret er i dialog om etableringen af en gasledning til virksomhedens fabrik på Lolland-Falster.

Ledningen vil ifølge avisen koste 853 mio. kr. og skal hjælpe den danske fødevareproducent med at komme tilbage til et udledningsniveau på linje med 1990.

Nordic Sugar ligger i dag på top fem blandt CO2-udledere i dansk erhversliv, hvor førstepladsen indtages af cementproducenten Aalborg Portland. Cementproducenten har tidligere fået en særaftale med den danske regering – udfordringen for Nordic Sugar er dog anderledes, og bygger dog bl.a. på, at store dele af klimaaftrykket stammer fra energiforbruget, men en omstilling til naturgas vil ifølge den sydsjællandske producent bringe selskabet tæt på regeringens klimamål.

"Regeringen vil jo gerne have os til at love mest muligt, og jeg skal selvfølgelig sørge for, at vi har mulighed for at gennemføre de investeringer, der skal være med til at understøtte det," siger direktøren til Børsen.

Nordic Sugar producerer omkring 400.000 ton sukker om året i Danmark og har omkring 500 ansatte i Danmark.

Fra 2018 til 2019 faldt arealet af dyrkede sukkerroer til fabrik i Danmark fra over 34.000 hektar i 2018 til omkring 29.000 hektar i 2019.

I 2020 forventes arealet at øges til over 32.000 hektar. Nordic Sugar aftager hvert år hele den danske produktion af sukkerroer.

Firmaet er ejet af den tyske koncern Nordzucker, der oparbejder omkring 18 mio. ton sukkerroer om året og har omkring 3200 ansatte.

De danske roedyrkere er organiseret i foreningen Danske Sukkerroedyrkere, der har omkring 800 medlemmer.

Landmændene producerer de 2,5 mio. ton sukkerroer, der giver grundlag for Nordic Sugars årlige produktion på omkring 400.000 ton sukker på fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing F.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Tysk sukkerkoncern forventer overskud efter to års underskud 

Nordic Sugar vil udfase importeret rørsukker 

Nordic Sugar får politisk opbakning til gasledning 

Mere fra AgriWatch

Tørken kradser hul i europæisk høsthåb

Efter meldingen om at EU’s største producent af hvede risikerer at ramme sin varmeste maj måned nogensinde midt i en afgørende periode, øges frygten for problemer med den globale kornforsyning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch