Kopenhagen Furs auktionssalg er reduceret med milliarder i 2020

Verdens største minkauktionshus, Kopenhagen Fur, har reduceret salget af minkskind med flere milliarder i 2020, fortæller direktøren. Selskabet kigger nu mod en kommende tid, hvor detailsalg og fremtidig produktion bliver afgørende.
Jesper Lauge Christensen, adm. direktør i Kopenhagen Fur. | Foto: PR Kopenhagen Fur
Jesper Lauge Christensen, adm. direktør i Kopenhagen Fur. | Foto: PR Kopenhagen Fur

Pels kan betragtes som en vare i den dyre ende.

I 2020 har det dog blandt andet været auktionshuset Kopenhagen Fur, der har betalt prisen som følge af coronapandemiens nyrestød.

Selskabet, der er ejet af danske minkavlere, har solgt 12 mio. af omkring 18 mio. udbudte skind, hvilket understreger krisen i en branche, der under normale omstændigheder sælger over 90 pct. af varerne.

Salget i auktionshuset er særdeles hårdt ramt, konkluderer adm. direktør i Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen, efter årets femte og sidste auktion, der nærmer sig sin afrunding.

"Vi har ikke et præcist tab for auktionsåret, men omsætningsmæssigt kommer vi til at ligge på stort set en halvering af auktionsomsætningen sidste år," siger Jesper Lauge Christensen til AgriWatch.

Auktionerne i 2019 solgte for 4,7 mia. kr., hvilket var et fald på 11 pct. sammenlignet med året før. I 2019 blev 25,4 mio. skind solgt.

Fotoet er et pressefoto fra Kopenhagen Fur og er ikke taget i 2020. | Foto: PR Kopenhagen Fur
Fotoet er et pressefoto fra Kopenhagen Fur og er ikke taget i 2020. | Foto: PR Kopenhagen Fur

Afgørende efterår og vinter

I de kommende måneder igangsættes detailsalget af pelsskind fra 2020.

Salget er afgørende for Kopenhagen Fur, hvorfor Jesper Lauge Christensen ser spændt frem til de store shopping-begivenheder, der markerer starten på detailhandlen 10. oktober i Kina og igen 11. november og 12. december.

Det er endnu for tidligt at spå om, hvordan salget vil gå, men det er helt afhængigt af vintersæsonen, påpeger direktøren.

"Det bliver spændende at se, hvordan det kommer i gang derude, og hvilket indeks vi ligger med salgsmæssigt," siger Jesper Lauge Christensen og tilføjer:

"Hvis vi får et normalt år i detailhandlen, betyder det, at fabrikkerne løber tør for skind relativt hurtigt, og lagrene bliver tømt. Det er allerede sket på nogle farvetyper, der var tidligt på auktionen. Efterfølgende er kunder kommet for at få mere inden for bestemte farvetyper, hvilket er et tegn på, at det ikke findes ude i markedet."

Direktøren påpeger, at kendetegnet ved det sløve 2020 er, at der er blevet disponeret ekstremt konservativt i forhold til indkøb.

Normalt bliver der købt, så der er råvarer på lager, men det har ikke været tilfældet i år, fortæller Lauge Christensen. Markederne har været afventende, hvilket især var mærkbart i begyndelsen af auktionssæsonen.

Kan en ekstra auktion komme på tale?

"Det er ikke noget, vi regner med, men kommer der en situation, hvor detailhandlen starter fornuftigt op i starten af oktober og november, så udelukker vi ikke, at kunderne – der måske nærmest vil forlange det – kan købe flere skind. Så afholder vi en auktion mere."

"Detailsalget har stor betydning for vores 2021, men det har også betydning, at Danmark er åben for forretning, og det bekymrer os selvfølgelig med smittetrykket herhjemme. Det er vigtigt, at vi kan holde auktioner igen i 2021, hvor første auktion er i februar."

Produktionen bliver reduceret

Udover detailsalget er produktionen også afgørende for det danske minkselskabs 2021 – og dermed også for danske minkavlere.

I november og december begynder pelsningen af minkene. Inden da afgør minkavlere, hvilke dyr der skal avles på, hvor de resterende pelses. Udfaldet af årets kommende produktion bliver altså afgjort og tydeliggjort i den kommende periode.

Jesper Lauge Christensen vurderer, det er for tidligt at sige, hvad produktionen lander på, men har tidligere udtalt, at der kan være lagt op til en tilbagegang på producerede skind på 35-40 pct.

Alligevel forventer direktøren et udbud på omkring samme niveau som i 2019.

"Vi ved ikke helt endnu, hvad vi får ind ad døren, men mit bud vil være, at der skal sælges 20 mio. minkskind næste år. Det bliver en større produktionsreduktion, end vi har set længe, men det er for tidligt at sige, hvad den bliver," siger Jesper Lauge Christensen og tilføjer:

"I et normalt år vil vi kunne sælge mere end det, men det er en udfordring at sige, om 2021 bliver et normalt år."

Markedsforbruget under normale omstændigheder ligger på omkring 40-45 mio. skind.

Lave priser

I årets sidste auktion har Kopenhagen Fur oplevet en stigende aktivitet på det russiske marked, mens kinesiske fabrikanter også "har rykket på sig," siger Jesper Lauge Christensen.

Det er da også de markeder, der har været mest afventende ifølge direktøren.

Han fortæller, at der har været en opblomstring i salget af skind den seneste måned, hvor der er solgt omkring 9 mio. skind på to auktioner. Samtidig har den finske konkurrent Saga Furs solgt omkring 4 mio. skind. Ifølge direktøren er samlet 13 mio. solgte skind på en måned hurtige salg.

Priserne har dog været lave, hvilket samtidig er kendetegnet for den tilstand, branchen er i. Selv om gennemsnitspriserne i 2019 var på lavet niveau med 184 kr. per skind i gennemsnit for alle minkskind og 198 kr. for danske skind, har priserne for 2020 været endnu lavere.

"Vi har ikke helt gjort gennemsnitspriserne op endnu, men det bliver lavere end priserne sidste år, desværre. Afhængigt af hvilke varegrupper der tales om, vil jeg gætte på et fald på 10-20 pct. sammenlignet med sidste år."

Omregnes det estimat til interval lander gennemsnitsprisen for alle skind i 2020 på 147-166 kr. per skind, mens gennemsnitsprisen for danske skind lander på 158-178 kr. per skind i 2020.

Minkavlere skal normalvis have omkring 250-300 kr. per skind for at få forretningen til at køre rundt.

Prisen for skind toppede i 2013, hvor gennemsnitsprisen for skind i Danmark var 612 kr. per skind og 574 kr. per skind totalt i Kopenhagen Fur. Overudbuddet fik derefter priserne til at falde kraftigt, hvorfor prisniveauet nu er langt lavere, end hvad avlere skal bruge for at tjene penge.

Ifølge Jesper Lauge Christensen, adm. direktør i Kopenhagen Fur, producerer dansk minkavlere de bedste skind i verden. | Foto: PR Kopenhagen Fur
Ifølge Jesper Lauge Christensen, adm. direktør i Kopenhagen Fur, producerer dansk minkavlere de bedste skind i verden. | Foto: PR Kopenhagen Fur

Kopenhagen Fur har omkring 400 ansatte. Jesper Lauge Christensen har grundet de dårlige resultater i 2020 varslet fyringer i de kommende måneder. Han vil dog endnu ikke fortælle, hvor mange der bliver opsagt.

Fra at have toppet med 968 mio. kr. i 2012/13 leverede Kopenhagen Fur i 2018/19 den laveste omsætning siden 2010. De danske pelsavleres auktionshus fik nemlig en omsætning på 532 mio. kr. – et fald på 9 pct. sammenlignet med året før.

Kopenhagen Fur varsler fyringer efter skidt 2020 

Dansk minkformand om polsk pelsforbud: "Det er en fordel for os" 

Minkkrise tvinger følgeindustrien i knæ

Kopenhagen Fur-direktør forventer halvering af minkproduktion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også