Direktør i agrovirksomhed: "En kaotisk situation"

Coronasituationen er både kaotisk og dyr for virksomhederne, og selvom regeringen har lanceret hjælpepakker, kan det være svært at finde hoved og hale i, mener direktør i JH Agro.
Foto: JH Agro
Foto: JH Agro

Allerede for fjorten dage siden tog JH Agro de første tiltag for at undgå smittespredning blandt virksomhedens ansatte. Først blev fire medarbejdere sendt på hjemmekontoret, og nu er tallet otte ud af i alt 24 ansatte i virksomheden, hvoraf de 22 er i Danmark.

Direktør i JH Agro Lars Rahbæk har valgt at gå til kriseledelse for at få virksomheden bedst muligt igennem coronakrisen. Ledelsen er i konstant kommunikation både internt og eksternt, og det er de allervigtigste opgaver, som bliver prioritet for at sikre driften, fortæller direktøren.

"Det er en kaotisk tid at stå i. Du er nødt til at prioritere, og den daglige drift er vigtigst. Det er den, du skal forsvare mest muligt i virksomhedens interesse. Det handler om keep it simpel, siger direktøren til AgriWatch.

Han fortæller, at alt, hvad der hedder produktudvikling- og lancering, er skåret væk i den kommende tid. I stedet er fokus rettet mod det, som giver omsætning her og nu. Det er primært virksomhedens serviceteknikere, som løser opgaver hos landmænd.

JH Agro sælger gylleforsuring, automatiseret strøningsteknologi og staldservice. Virksomheden har derfor stort fokus på at reducere smittefare overfor syv serviceteknikere, så de kan udføre deres opgaver hos landmændene.

Tab af omsætning

Men alligevel mærker virksomheden som mange andre allerede konsekvenserne ved coronasituationen, siger direktør Lars Rahbæk.

"Vi er ikke på fuld kraft længere, og heller ikke på omsætningssiden. Vi kan mærke det på nysalg. Det er markant lavere. På den korte bane er det 10-15 pct. lavere. Det er det, vi ser nu," siger Lars Rahbæk med henvisning til, at situationen hurtigt kan udvikle sig.

De seneste dage har den danske regeringen præsenteret både hjælpepakker og forslag til hjælp til danske virksomheder, som mangler omsætning. Men ifølge direktøren i JH Agro er det svært at sætte sig ind i de mange forslag. Det er på trods af, at der både internt i virksomheden kigges på det, og at der kommer hjælp til tolkning fra Dansk Agroindustri.

"Lige nu og her kan jeg ikke sige, at vi er så hårdt ramt, at vi har behov for det. Det er svært at se rammerne i forslagene," siger Lars Rahbæk og tilføjer:

"Hvis jeg står og potentielt skal opsige 20 pct. på grund af dyk i omsætning på 25 pct., så bliver det hårdt for medarbejderne og for virksomheden, for det er ikke sikkert, at vi kan få dem igen, " siger han.

For med udgangspunkt i de tal har Lars Rahbæk svært ved at vurdere, om regeringens hjælpepakker kan komme virksomheden til gode.

Han anerkender, at regeringen har en svær opgave i at få lavet hjælpepakkerne og få det implementeret, men det er svært at gennemskue.

"Jeg føler, at der er små- og mellemstore virksomheder som risikerer at komme i klemme, fordi de ikke er helt på det niveau for at få hjælp. Det er forkert, mener jeg. I vores situation kan jeg ikke gennemskue, at vi kan få støtte," forklarer Lars Rahbæk.

I den ideelle verden ønsker han sig, at der ikke var et minimum for antallet af opsagte medarbejdere, før en virksomhed kan få hjælp. For JH Agro vil det ifølge Lars Rahbæk betyde, at ni medarbejdere skulle siges op, før agrovirksomheden kunne få del i hjælpepakkerne.

"Vi har før krisen haft svært ved at finde medarbejdere især serviceteknikere. Og når hjulene kører igen, kan de få andre tilbud, hvis vi har været nødt til at opsige dem. Vi vil gå langt for at beholde de medarbejdere. Det koster meget tid og penge at både fyre og hyre igen," fortæller Lars Rahbæk.

Jysk agrovirksomhed omstrukturerer i ledelsen 

Skuffende salg i Danmark besværliggør JH Agros turnaround

L&F: "Udskydelse af skat og moms er den rigtige medicin" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også