AgriWatch

L&F: "Udskydelse af skat og moms er den rigtige medicin"

Der er den rigtige medicin, som regeringen har fundet frem ved at udskyde skatter og moms, mener erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Time for time udvikler coronavirussen sig i Danmark og de lande omkring os, som landbrugs- og fødevareklyngen handler med.

Derfor følger blandt andre Landbrug & Fødevarer nøje med i de initiativer, som regeringen kommer med for at hjælpe erhvervslivet.

Mandag blev det meldt ud, at regeringen giver mulighed for at udskyde skat og moms for små- og mellemstore virksomheder. Det falder i god jord hos interesseorganisationen.

Regeringen vil udskyde skat for små virksomheder 

"Der er mange af vores medlemmer, som kan blive presset på likviditet. Der er stor usikkerhed i markedet, og derfor er det en god ting til at skabe ro og likviditet," siger erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Morten Østergaard til AgriWatch og tilføjer:

"Vi hilser forslaget velkomment, og lige nu er det den rigtige medicin. Der er virksomheder, som ikke får ordre ind, men har de samme udgifter," siger han.

Morten Østergaard mener dog ikke, at det er regeringens sidste tiltag for at hjælpe virksomhederne.

Landbrug & Fødevarer peger på flere områder, som er presset på grund af udviklingen af coronavirus. Morten Østergaard peger blandt andet på landets minkavlere, der er presset på likvider, som følge af den aflyste auktion i februar og den forestående auktion i april, som der fortsat hersker usikkerhed omkring.

"Efterspørgsel på landbrugsvarer fra hoteller, kantiner, restaurationer er jo næsten forsvundet fra den ene dag til den anden. Det vil alt andet lige påvirke sektoren," siger Morten Østergaard og uddyber:

For selvom om såvel varer og gods kan flytte sig mellem grænser, ligesom ansatte i Danmark kan komme ind i landet, så kan situationen hurtigt udvikle sig fra land til land.

"Vi arbejder for, at der findes løsninger på europæisk plan. Rumænske arbejdere skal jo overtale mange grænsebetjente, før de kommer hertil for at arbejde på danske landbrug," siger han.

Agroindustri under pres

Også fra Dansk Agroindustri lyder det, at brancheorganisationens medlemmer er presset.

Direktør Claus Hermansen hilser også regeringens udspil velkommen, men han frygter, at det hurtigt kan vise sig, at der ikke er noget skat og moms, som der skal betales.

Til AgriWatch skriver han i en mail:

"Nogle oplever manglende leverancer fra primært Kina og Italien, men også fra andres lande, som gør det svært at opretholde produktionen. Der er usikkerhed, om man fysisk kan få produkter frem i takt med andre lande lukker grænser. Det burde lykkes, men mange er optaget af om tingene rent faktisk kommer til at fungere," skriver direktøren.

Han mener især, at det er en kritisk situation, at Europa er ved at lukke ned, og ordrer udskydes og annulleres. Blandt andet er han bekymret for grænselukningen i Tyskland og Italien, som er agroindustriens største markeder.

"Besøg i næsten alle lande er gået i stå, og vi frygter, at også kommende projekter bliver forsinket. Finansiering til nye projekter rundt i verden vil sikkert blive påvirket, det vil også ramme vores sektor. Eksporten vil blive påvirket negativt. Flere medlemmer oplever det som stilhed før stormen, da mange regner med at vi sidst på ugen ser en negativ udvikling i eksporten," skriver Claus Hermansen til AgriWatch.

Han opfordrer regeringen til at holde fokus på at få de små og mellemstore virksomheder gennem krisen, og direktøren peger blandt andet på lønkompensationen. Men ifølge Claus Hermansen er kompensationen i dag problematisk, da den kun gælder for virksomheder, der opsiger mere end 50 personer.

"Det tilgodeser de store virksomheder, og det er med til at sende et signal om, at det altid er sikrest at være ansat i en stor virksomhed," skriver Claus Hermansen.

Polske arbejdere bliver hjemme: Danish Crowns største slagteri rammes på kapaciteten

Tican-fabrikker kører trods grænselukning 

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch