AgriWatch

Coronavirus kan ramme leverancer til agroindustrien

Flere virksomheder i agroindustrien holder nøje øje med udviklingen af coronavirus. For selv om firmaerne endnu ikke har oplevet store økonomiske tab grundet virusset, så er der risiko for tab af leverancer.

Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix

Bemærk, at denne artikel er fra mandag 9. marts.

De danske agroindustri-virksomheder holder vejret i disse dage.

Det skyldes usikkerheden, som coronavirus giver hos de leverandører, der skal sikre dansk agroindustriens produkter. Virksomheder som Gråkjær, Skov, Aco Funki og He-Va fortæller, at det især er på leverandørsiden, at den verdensomspændende virus kan ramme dem.

"Vi kan blive ramt i vores leverandørled, hvor nogle komponenter og delkomponenter til mekanisering kommer fra Asien. Vi har ikke nogen nødplan, hvis de leveringer stopper, men vi afventer situationen og overvejer løbende," siger Martin Rindom, salgsdirektør for Gråkjærs landbrugsdivision.

Hos Skov, der laver ventilationssystemer og management til især husdyrproduktioner, har coronavirusset endnu ikke haft konsekvenser, men det kan hurtigt ændre sig.

"Vi vil gøre alt for at levere til tiden, men det kan coronavirus ændre på mulighederne for. Vi skriver i vores tilbud, at vi tager forbehold for sen leverance som følge af coronavirus. Det har ikke givet konsekvenser endnu, men vi bliver nødt til at tænke på, hvad der kan ske i morgen og i næste uge," siger Stig Jørgensen, marketingchef hos Skov.

Han tilføjer, at virksomheden på alle måder forsøger at undgå coronavirus i produktionen i Glyngøre. Derfor skal al rejseaktivitet aftales med ledelsen, ligesom der er restriktioner på besøgende på fabrikken.

"Det har økonomiske konsekvenser, hvis vi får coronavirus her i virksomheden og skal lægge produktionen ned i en uge," siger Stig Jørgensen.

Opbremsning i Kina

Staldleverandøren Aco Funki, der har en salgsafdeling i Kina, oplever opbremsning i aktiviteten i landet på grund af corona, hvor blandet andet nogle af firmaets projekter står stille.

"Vi har ikke mistet ordre endnu, men vi er da nervøse for forsyningskæden. Der ser ud til så småt at komme gang i markederne og produktionerne rundt omkring, men vi ser stadig på situationen med stor risiko. Det er svært at sige, hvad det kommer til at betyde økonomisk for os," siger Torben T. Olesen, salgs- og marktingsdirektør i Aco Funki.

Hos den danske maskinproducent He-Va har coronavirus endnu ikke ramt produktion, men virksomheden følger som mange andre udviklingen i sygdommen.

"Vi kører normalt med en forholdsvis høj lagerbeholdning på dele, hvilket til dagligt giver os fleksibilitet og omstillingsparathed. Det gør i dette tilfælde også, at vi stadig kan følge med efterspørgslen trods udbredelsen af virusset," siger teknisk direktør Heine Christiansen fra He-Va i et skriftligt svar til AgriWatch.

Tidligere har Arla meldt ud, at mejerikoncernen har droppet alle rejser til corona-ramte områder.

Arla stopper rejser til områder ramt af coronavirus 

Danish Crown fremrykker slagtninger grundet coronavirus 

Coronavirus og svinepest skaber usikkerhed om landbrugets priser 

 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch