AgriWatch

74-årig iværksætter henter EU-støtte til pølserobot

Fynske Proxima Centauri har store ambitioner om at automatisere sortering af svinetarme. Nu har selskabet fået midler til en ny robot, der skal udvikles i samarbejde med et svensk universitet.

Jan Pedersen er stifter er Proxima Centauri | Foto: PR/Proxima Centauri

Den 74-årige iværksætter Jan Pedersen vil revolutionere branchen for svinetarme. Nu har hans virksomhed Proxima Centauri fået ca. 2 mio. kr. fra EU-støtteprogrammet Eurostars til at udvikle en ny robot.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Den nye robot er en såkaldt pick-upper og skal samle tarmene op og betjene den oprindelige sorteringsrobot. Som partner i projektet skal Lund Universitet i Sverige udvikle softwaren og kameraerne, der skal dirigere den nye robot i, hvor den skal køre hen og samle tarmen op.

"Tarmen bliver lagt ud på et bord og skal så samles op af den nye robot. Men robotten skal selvfølgelig dirigeres af et eller andet. Så vi sætter nogle kameraer på, som kan se de tarme, der ligger på bordet. Så sidder der en masse software, der fortæller robotten, hvor den skal køre hen, og hvordan den skal samle tarmen op," siger Jan Pedersen i meddelelsen.

Proxima Centauri har som ambition at automatisere den nuværende proces, hvor kinesere i dag manuelt måler, fylder vand på og trykprøver svinetarme fra svineproducenter i hele verden.

Han har tidligere sagt til Fyens Stiftstidende, at han øjner en trecifret millionomsætning.

"I Europa slagter man 250 millioner svin om året, og vi har lavet en beregning, der viser, at hvis vi får 80 pct. af markedet - og vi skal have det hele - skal vi bruge 230 maskiner. Kun til Europa og kun til grise. Det giver en omsætning på 69 millioner euro. På verdensplan bliver der slagtet 1,8 milliarder svin," sagde han til mediet i september 2020.

Jan Pedersen ejer fortsat 70 pct. af aktierne i selskabet, han etablerede i 2017.

Tidligere har han fortalt, at det hollandske selskab Van Hessen købte 10 pct. af virksomheden for 75.000 euro for nogle år siden. Van Hessen er blandt verdens største virksomheder inden for bearbejdning af produkter fra svineslagterier.

Senest har den fynske it-rigmand Bjørn Lund Smidt købt sig ind i selskabet, som han ejer mellem 10 og 15 pct. af og også er blevet formand for.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch