DLG investerer "større tocifret millionbeløb" i Argentina

Årlig import sikres for DLG ved medejerskab af sojamølle.
Ny EU-lovgivning vil fra 1. januar stille markant skarpere krav til dokumentation af blandt andet oprindelsen på soja, | Foto: Thomas Borberg
Ny EU-lovgivning vil fra 1. januar stille markant skarpere krav til dokumentation af blandt andet oprindelsen på soja, | Foto: Thomas Borberg

En årlig import af 200.000 tons soja til Danmark fra Argentina.

Så stor en mængde sikrer DLG sig, når andelsgrovvaren nu køber sig ind i en argentinsk sojamølle.

Det oplyser DLG torsdag morgen i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at grovvarekoncernen investerer ”et stort to-cifret millionbeløb” i forbindelse med det nye strategiske partnerskab.

Fredericia-koncernen køber sig nemlig ind i Entre Ríos Crushing S.A. (Ercsa), beliggende nord for Buenos Aires. Og det sammen med den argentinske partner, andelsselskabet ACA. 

Ejerskabet af Ercsa fordeler sig nu med DLG og ACA som hovedaktionærer, mens selskabet bag Ercsa er minoritetsejer. Ercsa tæller 80 ansatte.

Opkøbet sammen med den nye partner for DLG sker, fordi nye EU-regler fra næste år vil stille krav til segregeret soja, sådan at europæiske virksomheder kan dokumentere oprindelse gennem hele værdikæden helt tilbage til den enkelte mark. Det sker for at sikre afskovningsfri varer.

”Vi har gennem de seneste år haft tæt kontakt til ACA, som er en organisation, der bygger på mange af de samme grundsten som DLG. På trods af kulturforskelle og lange afstande er der mange fællesnævnere, og vi ser denne investering som et startskud til et tæt partnerskab i fremtiden,” udtaler koncern-driftsdirektør Jesper Pagh i pressemeddelelsen. Han vil fra 1. september være konstitueret adm. direktør, når den nuværende Kristian Hundebøll fratræder.

Sojaen fra Ercsa skal desuden være non-gm varer. Non-gm soja er der efterspørgsel på især fra Arlas mælkeproducenter, der skal overholde krav om dette i mejeriselskabets leveringsbetingelser.

”Selvom vi har investeret massivt i andre proteinkilder som græsraffinering og opdræt af insekter, så kommer vi også til at importere soja i fremtiden. Derfor er det vigtigt for os, at vi kan sikre en stabil forsyning af non-gm segregeret soja til vores ejere og kunder. Dette er også et vigtigt skridt i at imødekomme ny EU-lovgivning på området,” slår Jesper Pagh fast i pressemeddelelsen.

De nye EU-regler skal træde i kraft til nytåret, men branchen har udtalt i foråret, at man langt fra forventer, at EU vil være klar.

Ifølge DLG importerer Danmark op mod 1,6 mio. tons soja, heraf langt hovedparten fra Sydamerika.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også