AgriWatch

Landbrugsminister vil følge op på snyd med landbrugsstøtte

I kølvandet på statsrevisorernes kritik af Fødevareministeriets håndtering i sagen om snyd med landbrugsstøtte skal en udredning af forløbet igangsættes. Det siger landbrugsminister Rasmus Prehn.

Foto: René Schütze

Landbrugsminister Rasmus Prehn vil til bunds i sagen, hvor Fødevareministeriet har set gennem fingre med en finte, der gav landmænd mere landbrugsstøtte, end de var berettiget til.

Derfor har Rasmus Prehn besluttet, at der skal gennemføres en faktuel udredning af sagsforløbet. Det skriver Altinget.

"Udredningen skal forestås af en ekstern juridisk ekspert med indgående kendskab til offentlig forvaltning, som også vil få til opgave at belyse, om der som led i sagsforløbet er tilsidesat regler eller almindelige forvaltningsretlige principper," skriver fødevareministeren i et folketingssvar.

Rigsrevisionen har gennemgået 50 sager under ordninger om miljøteknologi, hvoraf der var mangler i 26 af sagerne ifølge ministeren.

Disse sager vil nu blive undersøgt, men det vil nødvendigvis ikke føre til ændringer i de udbetalte tilskud, svarer Rasmus Prehn til et spørgsmål fra Enhedslistens landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen.

I maj fremlagde statsrevisorerne en skarp kritik af Landbrugsstyrelsen, der ikke har lavet den fornødne kontrol, om landbrugere har lavet en kunstig opsplitning af deres bedrift for at omgå et loft over støtte, som AgriWatch tidligere har beskrevet.

Statsrevisorerne giver et eksempel, hvor en landbruger ejer en bedrift på 90 hektarer, men deler den op i tre selskaber, hvorfra hvert selskab søger om støtte.

Dermed kan alle tre selskaber få udbetalt de fem millioner kroner, som loftet er på.

Rigsrevisionen har undersøgt sagen og har fundet, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen i 2019 fik udbetalt 888 millioner kroner.

Kort tid efter fratrådte styrelsens direktør Jette Pedersen sin stilling, men det fremgår ikke, hvad baggrunden for fratrædelsen var.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch