Greenpeace: Landbruget taber allerede arbejdspladser uden en CO2-afgift

Beskæftigelsen i landbruget falder, og effekten af CO2-afgiften er kun en lille del, viser Greenpeace-analyse.
De sidste 20 år er antallet af beskæftigede i landbruget faldet med 25.000 svarende til omkring 15.000 fuldtidsstillinger. | Foto: Martin Lehmann
De sidste 20 år er antallet af beskæftigede i landbruget faldet med 25.000 svarende til omkring 15.000 fuldtidsstillinger. | Foto: Martin Lehmann
Af Ritzau

Tab af arbejdspladser har været en central bekymring forud for indførslen af en CO2-afgift på landbruget.

Men beskæftigelsen i landbruget er i forvejen nedadgående. Udvikling i landbruget gør, at der skæres flere arbejdspladser fra, end en CO2-afgift ventes at gøre.

Sådan lyder det i en ny analyse fra Greenpeace, der har trukket tal fra blandt andet Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Danmarks Statistik.

”Det er forkert, når CO2-afgiften er malet op som den store trussel og fjende i omstillingen. Det er hele den udvikling, landbruget har fulgt i årtier, der afvikler landbruget, og som gør, at det konstant er i krise,” siger Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov i Greenpeace.

De sidste 20 år er antallet af beskæftigede i landbruget faldet med 25.000 svarende til omkring 15.000 fuldtidsstillinger.

Analysen viser, at den allerede igangværende strukturudvikling vil fjerne 6000 arbejdspladser i dette årti.

Til sammenligning ventes den grønne treparts foreslåede CO2-afgift at fjerne mellem 2000 og 3000 arbejdspladser i landbrug og følgeerhverv i 2035.

”Vi kan se, at en CO2-afgift vil være peanuts, i forhold til hvor mange arbejdspladser der går tabt,” siger Christian Fromberg.

Selv om landbruget mister arbejdspladser, kan produktionen sagtens følge med, når landbrug omlægges til stordriftsforhold.

Den generelle udvikling i landbrugets beskæftigelse viser for Christian Fromberg, at klimaregulering af landbruget ikke vil blokere for fødevareproduktion.

”CO2-afgiften er hverken en trussel mod arbejdspladser eller fødevareforsyningen. Vi kan sagtens have et landbrug, hvor CO2-afgiften er en del af løsningen på omstillingen.”

Tabet af arbejdspladser har været frygtet, men analysen fra Greenpeace viser, at det ikke vil påvirke de danske arbejdstagere i det beskrevne omfang.

Knap halvdelen af de job, der forsvinder ved indførslen af en CO2-afgift, vil være udenlandsk arbejdskraft i lavtlønnede stillinger.

”Fordi der er så meget udenlandsk arbejdskraft i landbruget, er det ikke særlig afgørende for beskæftigelsesniveauet for Danmark,” siger Christian Fromberg.

”Jeg synes ikke, vi har samme forpligtelse til at bevare arbejdspladser, der tilfalder udenlandske arbejdstagere, som vi har til at sørge for arbejdspladser til danske statsborger.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også