Danish Crown-formand forudser langvarig interesse fra producenter af smågrise

Danish Crowns formand forventer en stigning i den danske produktion af slagtesvin, alt imens kapaciteten er presset hos slagterikoncernen. Krisen blandt smågriseproducenter og forandringer i den tyske svinesektor kan trække udviklingen i langdrag.

Med et hårdt presset marked for smågrise, står slagtesvineproduktionen i Danmark til at vokse i størrelse.

Det forudser Danish Crowns formand Erik Bredholt, der i denne uge kunne meddele, at for mange svineproducenter vil levere til slagterikoncernen, hvorfor en venteliste nu er oprettet.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

"Vi kan ikke vide præcist, hvordan det hænger sammen, men vi kan regne ud, at når smågrise koster næsten ingenting, gør man, hvad man kan for at få så mange igennem som slagtesvinsstalde som overhovedet muligt, og det giver et pres på slagterierne," siger Erik Bredholt til AgriWatch.

Samme situation opstod for et år siden, da Danish Crowns slagtekapacitet blev presset af afrikansk svinepests ankomst i Tyskland. Flere andelshavere øgede deres produktion af slagtesvin, da smågrisemarkedet i Tyskland lå i ruiner.

Formanden forudser dog, at hvor den første bølge af ekstra svin efter udbruddet af svinepest i Tyskland hurtigt faldt tilbage til normale leverancer, så vil den nuværende situation resultere i en varig forøgelse.

"Der er nok en tendens til en svagt stigende slagtesvineproduktion i en forudsigelig fremtid. Hvor lang den er, tør jeg ikke sige noget om. Markedsforholdene for smågrise i Europa tyder på, at der vil blive ved med at være lidt for mange af dem," siger han.

Tyske forandringer

Erik Bredholt henviser særligt til situationen i Tyskland og de fremtidige forandringer for den tyske svinesektor.

Ligesom det var tilfældet for et år siden, er landet stadig præget af afrikansk svinepest, hvor over 2000 vildsvin er blevet fundet smittet med sygdommen.

Som konsekvens af sygdommen lukkede store eksportmarkeder. Kina suspenderede importen af tysk svinekød, hvilket har skabt et overudbud på det europæiske svinemarked.

"Tyskland lukker i højere grad om sig selv, og nogle af detailhandlernes strategi i fremtiden er, at man kun vil sælge kød fra tyske grise, og de skal ikke bare være slagtet i Tyskland, men også født og opvokset i Tyskland," siger Erik Bredholt.

I årets første halvår kunne tal fra informationsfirmaet AMI vise, at Tysklands import af både slagtesvin, søer og smågrise var faldet.

Importen af slagtesvin og søer i Tyskland er faldet fra 1,4 mio. stk. i 1. halvår 2020 til 0,6 mio. stk. for 1. halvår i år. For smågrise er der registreret et fald fra 5,3 mio. stk. til 4,4 mio. stk. i år ifølge AMI.

Tyskland er den største aftager af danske smågrise skarpt efterfulgt af Polen ifølge tal fra Danske Svineproducenter.

Fuld kapacitet

Indtil i mandags denne uge kunne nye svineproducenter henvende sig til Danish Crown og blive leverandør umiddelbart bagefter.

Hvor længe ventelisten vil være til stede hos slagterikoncernen er ikke til at sige, men den vil være til stede, indtil Danish Crown har fået bugt med efterslæbet på omkring 230.000 svin - hvilket svarer til en lille uge ifølge formanden.

I den kommende uge vil efterslæbet være i samme størrelsesorden ifølge koncernen, mens mængden ventes at blive mindsket til 220.000 svin i uge 46.

"Grisene har stået der i længere tid, end vi bryder os om. Den ejerservice vi gerne vil give, kan vi ikke levere for tiden. Det er årsagen til, at vi ikke tager nye leverandører ind lige nu," siger Erik Bredholt.

Hvad vil I gøre for at få det her efterslæb til livs?

"Vi skruer op for kapaciteten nogen steder ved at lægge pauseslagtninger ind visse steder. Samtidig vil vi også køre lidt grise fra det sydlige Danmark til Tyskland til slagtning," siger Erik Bredholt, der ikke vil sætte et tidspunkt på, hvornår efterslæbet er indhentet.

Efter afrikansk svinepest brød ud i Tyskland blev der både indført venteliste og kort tid efter ordninger med A- og B-svin, der betød, at op mod 10 pct. af de slagtede svin blev påduttet et fradrag på 142 kr. per svin.

Kunne B-grise komme på tale under den nuværende situation?

"Nu har vi indført en venteliste, og så følger vi udviklingen."

I april havde Danish Crown en venteliste bestående af 70 interesserede landmænd. Da man åbnede for optag fra ventelisten, resulterede det i 25 nye andelshavere, der forventes at levere 200.000 svin årligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også