AgriWatch

Tidligere slagteriformand vil skrue op for integrationen i danske andelsselskaber: "Andre nationer vil løbe os over ende"

Det haster med at inddrage flere elementer af integratormodellen i de danske andelsselskaber. Det mener tidligere formand for Danish Crown, der forestiller sig en model, hvor landmændenes selveje kan bevares.

Foto: Bent Claudi Lassen

De danske andelsselskaber skal bindes tættere sammen. Ellers vil spanske og amerikanske landbrugsgiganter, der benytter sig af integratormodellen, løbe de danske andelsselskaber over ende.

Sådan lyder det kontant fra en af landbrugets grand old men Bent Claudi Lassen, der har en fortid som formand for Danish Crown og Danske Slagterier.

"De spanske og amerikanske producenter vil løbe os over ende, hvis andelsselskaberne ikke bruger hele kædens integrationsmuligheder. De spanske svineproducenter har for eksempel overhalet de danske producenter på effektivitet efterhånden og taget markedsandele," fortæller han til AgriWatch.

I Bent Claudi Lassens karriere som formand har det altid været en kæphest, at de danske andelsselskaber udnyttede integrationen for dårligt.

Hvis man kan skrue det her rigtig sammen, er det pludselig landmanden, der er integrator, og ikke et A/S.

Bent Claudi Lassen, fhv. formand for Danish Crown og Danske Slagterier

Han glædede sig derfor også over, at Danish Crown og DLG i 2020 allierede sig om datadeling, der skulle optimere produktionen og bidrage til den grønne omstilling.

Danish Crown og DLG går sammen om datadeling til svineproducenter 

Det må dog ikke stoppe der for de danske andelsselskaber. Flere data, der kan øge effektiviteten, skal inddrages fra flere led i værdikæden.

"Det kan udvides på flere fronter end blot på grovvare- og slagteridelen. Man kan tage hele pesticidedelen med ved grovvaredelen samt maskinhandlen og detailhandelsdelen kan komme med," siger Bent Claudi Lassen og fortsætter:

"Det er klogt, at de to andelsselskaber er startet med klimaet, men min pointe er, at de andre udnytter det totalt, og derfor skal vi også gøre det i højere grad."

Integratormodellen indebærer, at et selskab ejer hele værdikæden fra foderproduktion til forædling.

Foreslår advisory board

Hos de spanske og amerikanske giganter har integratormodellen de facto gjort landmanden til fodermester på sin egen bedrift.

Integratormodellen kan true tanken om selvejet for de danske landmænd, påpeger Bent Claudi Lassen. Derfor skal en potentiel dansk integratormodel skrues sammen, så magten stadig ligger hos landmændene frem for ved et aktieselskab, der har andre interesser.

"Der er et afkastinteresse i et A/S, men i Danmark er det den samme landmand, der ejer DLG og Danish Crown, som kan sætte sig ned og sige, at vi gerne vil optimere ud fra landmandens synspunkt, hvor man samtidig kan få fordelene som i Spanien og USA," siger Bent Claudi Lassen.

For at give tryghed og formaning til andelshavere, der ikke kan se sig selv i en integratormodel, foreslår den tidligere formand et såkaldt advisory board, hvor repræsentanter fra de respektive andelsselskabers bestyrelser mødes.

Der er kommet en voksende erkendelse af, at denne strategi med landmanden som integrator kan blive en mulighed.

Bent Claudi Lassen, fhv. formand for Danish Crown og Danske Slagterier

Bent Claudi Lassen nævner som et eksempel repræsentanter fra slagterierne og grovvareselskaberne, men maskinbranchen, detailleddet og pesticidbranchen skal også ind over.

Som del af et advisory board sidder landmændene og ser på muligheden i at have en integratormodel kørende fra markerne til foderproduktionen op til det færdige produkt.

"Det vil give stor tryghed blandt andelshaverne, hvis man kunne lave et advisory board, som sætter sig sammen. Det vil sikre, at landmændenes interesser bliver hørt," siger Bent Claudi Lassen og fortsætter:

"Hvis man kan skrue det her rigtigt sammen, er det pludselig landmanden, der er integrator, og ikke et A/S."

Holdningsskifte på vej

Danish Crowns adm. direktør Jais Valeur luftede i 2018 tanken om en lignende model i slagteriet, men forslaget mødte hurtigt skepsis fra Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Bent Claudi Lassen, der stadigvæk er i tæt kontakt med såvel landmænd som andelsselskabernes ledelser, mener, at der i alle led er en motivation , der manglede for blot få år siden.

"Der er kommet en voksende erkendelse af, at denne strategi med landmanden som integrator kan blive en mulighed. Det kan sikre konkurrenceevnen overfor vores vigtigste konkurrenter, der har taget integrationsmodellen i anvendelse, uden at landmændene er med," siger Bent Claudi Lassen.

Den største udfordring bliver derimod diskussionen om, hvem der ejer dataen, ifølge den tidligere formand.

Uanset om dataen tilhører grovvareselskabet, forarbejdningsleddet eller maskinhandleren skal disse ting som det første komme på plads, siger han.

Bent Claudi Lassen var formand for Danish Crown i perioden 1990-1999 og havde samme post for Danske Slagterier i perioden 1999-2008.

Mere fra AgriWatch

Topdanmark: Ekstremt vejr øger efterspørgsel på forsikringer

Vejrfænomener har i år ramt globalt og sat øget fokus på klimaforandringernes betydning - ikke mindst for landbruget. Herhjemme forventer det største forsikringsselskab inden for landbrug, at efterspørgslen på afgrødeforsikringer vil stige omkring 20 pct. årligt.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch