Jais Valeur tilfreds trods tilbagegang: "Det er ikke et mål i sig selv at lave rekordresultat"

Direktøren for slagterikoncernen Danish Crown er godt tilfreds med afregningen til landmændene, som selskabet har leveret i første halvår 2020/21. For selvom selskabet har haft lavere økonomiske resultater, er målet at holde fast i konkurrencedygtige priser.
Foto: PR Danish Crown
Foto: PR Danish Crown

Et halvår af diverse udfordringer prægede slagterikoncernen Danish Crowns første halvår for 2020/21.

Trods tilbagegang på flere økonomiske nøgletal er adm. direktør Jais Valeur dog ganske tilfreds med koncernens præstationer i perioden. Selskabet leverede nemlig på det vigtigste nøgletal af dem alle – afregningen til de danske svineproducenter.

"Det er ikke et mål i sig selv at lave et rekordresultat i Danish Crown. Målet er, at vi har den bedst mulige afregning til ejerne. Derfor måler vi vores konkurrencekraft på netop det, hvor vi i halvåret har ligget 1,46 kr. højere end det europæiske gennemsnit, mens vi sidste år lå på 1,35 kr.," siger Jais Valeur og tilføjer:

"Hvis vi lavede et kæmpestort resultat, så er jeg ikke sikker på, vi ville blive takket af ejerne, men nærmere blive betragtet som, at vi havde tilbageholdt indtjening fra dem. Det er anderledes end de fleste andre selskaber."

Trods eksportstop og corona: Danish Crown banker europæiske konkurrenter 

Selskabets omsætning i perioden oktober 2020 til marts 2021 faldt med ni pct. til 28,9 mia. kr. sammenlignet med perioden året forinden.

Slagterikoncernen leverer et overskud på 1,34 mia. kr., hvilket er 56 mio. kr. mindre end halvåret i 2019/20.

Samtidig går selskabets driftsresultat tilbage med 97 mio. kr. til 1,65 mia. kr. Det svarer stort set til de ekstra omkostninger, der har været til test og ekstra rengøring grundet coronavirussen ifølge selskabet.

Flere slagtninger

Danish Crown slagtede ni pct. flere svin i Danmark i halvåret sammenlignet med sidste år.

Det er resultatet af afrikansk svinepest i Tyskland, at nogle flere leverer til Danish Crown og en mere vanskelig eksport af smågrise, fortæller Jais Valeur. Direktøren understreger, at han har oplevet flere svineproducenter overveje deres strategi. Flere tænker i risiko og over, hvad de kan tjene over tid, vurderer topchefen.

Udover det øgede antal slagtninger er der da også kommet flere leverandører til selskabet i den seneste periode. Tidligere har Danish Crown fortalt, at selskabet sigtede efter, at en venteliste med 70 nye andelshavere ville kunne levere op til 700.000 svin om året.

Det endte dog med, at tilgangen af de nye andelshavere blev 25 svineproduenter. De 25 andelshavere forventer at levere 200.000 svin årligt.

"Jeg synes, vi har et godt tilbud til dem, der gerne vil levere til Danish Crown. Vi har stille og roligt fået flere leverandører på det sidste, men det er ikke noget, vi skilter en masse med. Nogen vil måske det ene eller det andet, men det ligger jeg ikke søvnløs over," siger Jais Valeur.

Danish Crown er tæt på at have slagtet op, efter at have haft en slagtepukkel på op mod 300.000 udsatte svin efter nytår. Samtidig har den konkurrencedygtige afregning skabt gunstige forhold for slagtesvineproducenter, der leverer til koncernen. Desuden har hovedkonkurrenten Tican fortsat udsættelser af slagtesvin.

"Vi har løftet opgaven med slagtninger og ikke haft store udsættelser trods helligdage. Det kører, og vi oplever også, at det er det, ejerne siger, der skaber reel værdi ude på gården. Når produktionen kører på den bedst tænkelige måde, kan det ses, og jeg tror, du vil se, at de landmænd med den største indtjening leverer til Danish Crown," siger Jais Valeur.

Er afregningens gennemsnit retvisende?

Danish Crown leverer altså fortsat ganske tydeligt på sit afregningsmål, hvor koncernen i sin 4WD-strategi, der blev lanceret i 2016, satte barren til at være 60 øre over EU-indekset.

Slagterikoncernen kommer med ny strategi inden sommerferien, hvor afregningsmålet vil blive opdateret. Ifølge Jais Valeur er det da også et mål, slagterikoncernen har fokus på at gøre så kvalitetssikret som muligt.

Tyskland har været ramt af ekstraordinære faktorer, så er jeres afregningsgennemsnit lige så retvisende, når et land som Tyskland vægtes højest?

"Den er lige så retvisende, som den var før afrikansk svinepest ramte Tyskland. Vi har været inde og lave et kvalitetstjek af det her europæiske indeks, vi måler os selv på. Det er drøftet med bestyrelsen og viser sig at være robust over tid og mindre følsomt over tid. Med den nye strategi vil vi også have kvalitetstjek af indekset."

Giver det mening at vægte f.eks. Spanien endnu højere, når de har vist at kunne levere en høj notering?

"Sådan kan du ikke sætte det op. Landene vejer det, de skal veje. Vægten sættes efter, hvor stor produktionen er i landet. Du kan diskutere, hvad der er den bedste måde at gøre det på, men vi har efterprøvet og kvalitetssikret det her. Vi sørger selv for at stille os spørgsmålet, om vi gør det for nemt, men jeg synes bestemt ikke, det er nemt."

Høje svinepriser giver Danish Crown bedste halvår nogensinde 

Danish Crowns forbindelse til ejerne: "Hvis ikke jeg finder kemien ret hurtigt, så bliver jeg dømt ude" 

Slagteriejet frysehus leverer største overskud i mange år

Danish Crowns ejerservice: "Hvis vi fem år i træk ligger 60 øre over, så er vi nået langt"

Danish Crowns topchef forudser år med svagt Europa og stærkt Asien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også