Høje svinepriser giver Danish Crown bedste halvår nogensinde

På trods af et stort frasalg af Tulip i Storbritannien, snupper afrikansk svinepest overskriften som den afgørende faktor for økonomisk fremgang i Danish Crown i første halvår 2019/20. Koncernchef, Jais Valeur, lægger dog en dæmper på glæden grundet coronakrisens udfordringer.
Foto: PR/Danish Crown
Foto: PR/Danish Crown

Den danske slagterikoncern Danish Crown leverede i første halvår af regnskabsåret 2019/20 de bedste økonomiske resultater for perioden i andelsselskabets historie.

Foruden et salg af koncernens underskudsbutik Tulip Ltd. var det de markant forøgede priser på svinekød, forårsaget af afrikansk svinepests hærgen især i Kina, der satte sit præg på selskabets halvår.

"Vi har haft et virkelig stærkt halvår med en bredt funderet fremgang, der bygger på en kombination af en fortsat god afsætning af grisekød til Kina, frasalget af Tulip Ltd i Storbritannien og ikke mindst en generelt stærk performance i koncernen. Det er der ikke nogen, der kan tage fra os, men lige nu er alt fokus rettet mod at styre Danish Crown sikkert igennem corona-krisen, siger koncernchef i Danish Crown, Jais Valeur, i en pressemeddelelse.

Danish Crowns omsætning er steget 18 pct. fra knap 27 mia. kr. i 2018/19 til 31,8 mia. kr. i første halvår 2019/20.

Resultatet af den primære drift går 43 pct. frem fra 1,2 mia. kr. til 1,75 mia. kr., mens bundlinjen løftes 46 pct. fra 950 mio. kr. til 1,4 mia. kr.

Selskabets ejere er i perioden afregnet 13,72 kr. per kg. i gennemsnit for deres grise mod 9,40 kr. per kg. i samme periode sidste år. Det er en fremgang på 46 pct.

"Det er klart, at eksporten til Kina er en hjørnesten i vores fremgang, men samtidig viser den platform som Danish Crown har opbygget over årene, nu for alvor sin styrke. Bredden i vores forretning og produktportefølje er historisk stærk, og samtidig har vi en større spredning både geografisk og på produktkategorier end tidligere. Det er vigtigt, for det er vejen til at sikre en attraktiv afregning til vores ejere fremadrettet," siger Jais Valeur i meddelelsen.

Samlet set har Danish Crown i perioden skabt et resultat, der ligger over målsætningen i 4WD-strategien på plus 60 øre per kg. i forhold til det EU-indeks, som Danish Crown måler sig op mod.

Forudsat en uændret restbetaling ligger Danish Crowns afregning for ejernes grise i første halvdel af regnskabsåret 112 øre per kg. foran EU-indekset.

Koncernens netto rentebærende gæld var ved udgangen af halvåret 2,7 gange resultatet af den primære drift før afskrivninger. Det er markant lavere end samme tidspunkt sidste år, hvor det tilsvarende tal var 3,7.

Halvåret strækker sig fra 1. oktober 2019 til 31. marts 2020. Svinenoteringen var i uge 40 i 2019 på 12,2 kr. per kg. slagtegris. Noteringen steg med 12,3 pct. i uge 14 i 2020 til 13,7 kr. per. kg.

Højeste pris i perioden var i uge 10 og uge 11 hvor noteringen nåede op på 14,3 kr., hvilket var en stigning på 17,2 pct sammenlignet med uge 40 i 2019.

Noteringen er siden uge 14 faldet med 12,4 pct. til 12 kr.

Priser påvirker også datterselskaber

Danish Crown Foods er bredt set lykkedes med at indarbejde de stigende råvarepriser på grisekød i salgspriserne, påpeger koncernen i pressemeddelelsen.

"På det svenske og det polske hjemmemarked har KLS Ugglarps og Sokolow haft en god efterspørgsel på lokale produkter, og deres markedspositioner er styrket. DAT-Schaub har øget salget til pharma-industrien, og det har bidraget til fortsat fremgang i både omsætningen og indtjeningen," skriver Danish Crown.

Markedet for okse- og kalvekød er dog fortsat udfordret, påpeger selskabet.

"Priserne har været stabile, men på et lavt niveau. Underliggende har der været fremgang i driften af Danish Crown Beef, men udbruddet af Covid-19 har øget usikkerheden og sat den positive udvikling i blandt andet hudeselskabet Scan-Hide på pause," skriver Danish Crown.

Corona udfordrer

Myndighedernes omfattende nedlukninger over stort set hele verden som følge af covid-19 vil få konsekvenser for Danish Crowns indtjening i 2. halvår.

Det er især det manglende salg til restauranter og andre aktører i foodservice, der påvirker store dele af fødevaresektoren og skaber turbulens i markedet, skriver Danish Crown.

Priserne på oksekød blev mod slutningen af halvåret ramt først. Siden er priserne på grisekød fulgt med, og hvornår markedet vender vil afhænge af, hvor hurtigt særligt Europa bliver genåbnet ifølge selskabet.

"Det kræver stor fleksibilitet og omstillingsparathed at navigere i et turbulent marked. Det er kernekompetencer i alle led af koncernen, så trods uroen holder vi fast i vores strategi om at styrke  positionen på vores hjemmemarkeder, fortsætte vores globale satsning på udvalgte kategorier samt forfølge vores målsætning om at skabe en fuldt ud bæredygtig produktion," siger Jais Valeur.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også