Danish Crowns topchef forudser år med svagt Europa og stærkt Asien

Selv om Danish Crown henter langt størstedelen af sit salg hvert år i Europa, har særligt Asien drevet fremgangen det seneste år. Selskabets topchef forudser fortsat flere år, før den kinesiske produktion er tilbage i normal gænge. Corona er dog en joker.
Foto: PR Danish Crown
Foto: PR Danish Crown

Danish Crown ser fortsat ud til at kunne ride videre på den asiatiske bølge for import af svinekød.

Ifølge koncernens topchef, Jais Valeur, kan der sagtens vrides en merindtjening ud af markedet, før det når tilbage på sit normale niveau.

"Det er klart, at når vi kigger på markedet ind i det nye år, så ser Europa bare utroligt svagt ud, mens det asiatiske marked og Kina ser fornuftigt ud," siger Jais Valeur til AgriWatch.

Danish Crown lander største overskud i selskabets historie 

Danish Crown fik i 2019/20 en samlet omsætning på 60,8 mia. kr. I afsætningen af kategorien 'Fresh Meat' var det Asien, der alene gav salgsfremgangen for Danish Crown, mens Foods og Dat-Schaub også gik frem.

Koncernen øgede omsætningen til Asien med næsten 3,6 mia. kr. til 12,6 mia. kr. Samtidig gik salget i Danmark og Europa tilbage til henholdsvis 1,94 mia. kr. og 16,15 mia. kr.

I året er 30 pct. af de danske svin gået til Kina, fortæller Jais Valeur.

Er det naivt at tro, I også vil eksportere 30 pct. af de danske svin til Kina næste år?

"Nej, det er ikke naivt at tro, og det er klart, Kina har trukket det store læs, men der også flere markeder, der trækker som Japan, Sydkorea, Filippinerne og Vietnam. Det er vigtigt at påpege nu, at det europæiske marked er svagt, men markedet uden for Europa er stærkt," siger koncerndirektøren.

Flere år før normalen

I Kina mener man, at fisk bringer lykke og medgang, hvorfor Jais Valeur købte et akvarium, da han kom til Danish Crown.

Og måske har akvariet haft effekt, da Asien har været et tydeligt marked, koncernen har kunnet trække på for at undgå store noteringsfald.

"Uden i øvrigt at være overtroisk, så er jeg jo kendt for at have mit akvarium. Og det har været rottens år i Kina (et år, der bringer held, red.) med alverdens ulykker. Alligevel har vi leveret et fantastisk regnskab på en elendig baggrund, og det er det, jeg hæfter mig ved," siger Jais Valeur.

Topchefen har tidligere udtalt, at han ikke forventede, den kinesiske produktion ville være tilbage i normalt niveau i 2021. Kineserne har selv udmeldt, at landet er på 80 pct. af normalen. Det tager Jais Valeur dog med et gran salt.

Hvordan forudser du det marked det kommende år?

"Var det Churchill, der sagde, man skal ikke stole på de statistikker, man ikke selv har manipuleret," siger Jais Valeur humørfyldt og uddyber:

"Der er ingen tvivl om, de har haft vækst i antallet af grise i Kina, men det handler også om, hvad er normalen og i forhold til hvilket referencepunkt. Jeg forudser stadig, der vil gå fire-fem år, før de er tilbage på et normalt niveau, så der vil også være import i Kina næste år."

I 2019/20 slagtede koncernen 16 millioner svin og 1,2 millioner søer og orner.

69 pct. af svinene blev slagtet i Danmark, otte pct. i Polen, 17 pct. i Tyskland og seks pct. i Sverige.

22 pct. af Danish Crowns salg kommer fra Asien, 68 pct. fra Europa og 10 pct. fra øvrige markeder. Der blev produceret 2,9 millioner ton kød i året.

Corona er en joker

Hvorvidt Danish Crown kan opretholde den gode historie om eksporten til Kina handler om, hvor stort et benspænd coronavirussen sætter.

"Vi har to fabrikker lukket til Kina lige for øjeblikket, men der er god dialog mellem de danske og kinesiske myndigheder. Vi må anerkende, at med corona er usikkerheden bare blevet større med situationer, hvor fabrikker bliver åbnet og lukket. Vi skal nok lykkedes med at få dem tilbage på sporet, men det er bare en usikkerhed," siger Jais Valeur.

Hvordan forudser du noteringen for det kommende år?

"Det vil jeg helst ikke udtale mig om, men jeg må bare gentage, at det europæiske marked peger nedad. Det er centralt, at der på den korte bane er en pil nedad, men på den længere bane, vil jeg stadig sige, pilen peger opad."

Kan I holde niveauet med jeres målsætning om at ligge 60 øre per kg. over det europæiske gennemsnit?

"Jeg vil glæde mig over, at vi har nået et mål, som jeg for fire år siden troede var næsten urealistisk at nå. Vi ligger på 131 øre over gennemsnittet, og det skal huskes, at det er træskolængder fra markedet. Det er jeg særdeles tilfreds med, og det er planen, vi holder det," siger Jais Valeur.

Kapacitet til frysevarer

En af Danish Crown måder af differentiere sig i markedet er selskabets kapacitet af frostvarer, som er altafgørende i forbindelse med eksporten til Kina.

Her vurderer Jais Valeur, at andelsselskabet i 2019/20 har løst sin opgave.

"Vi er lykkes med at finde kapacitet, uden vi har lavet kæmpe investeringer i frysehuse. Vi har optimeret frysehusene og lykkedes med at få de rigtige varer igennem. Dertil har vi sat nye pakkerier op, så vi hele tiden undgik flaskehalse i produktionen," siger Jais Valeur.

Investerer selskabet i yderligere kapacitet?

"Det er dyrt at have ledig kapacitet stående, så man skal bruge det, man har investeret i. Vi kigger hele tiden på muligheder om at bygge nye frysehuse."

Omkring halvdelen af Danish Crowns eksport fra Danmark er gået til Asien ifølge Jais Valeur.

Danish Crown sænker svinenotering for anden uge i træk 

Danish Crown nødsaget til at indføre kvoteafregning i oversvømmet marked 

Danish Crown udbetaler rekordbeløb til sine landmænd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også