DLG vil have flere kvinder i bestyrelsen og repræsentantskabet

Flere kvinder i bestyrelsen og repræsentantskabet er en målsætning for grovvarekoncernen DLG, men det gælder ikke direktionen. I sidste ende handler det om kompetencerne og ikke køn, siger HR-udviklingschef.
Foto: PR-foto DLG
Foto: PR-foto DLG

Det er testosteron, der dominerer topposterne i DLG's direktion, ledelseskoncern, bestyrelse og repræsentantskab.

Således er der ingen kvinder at finde i direktionen eller koncernledelsen, og i bestyrelsen sidder medarbejderrepræsentant Catarina Hagelberg som ene kvinde.

DLG er derfor en del af tendensen med få kvinder på topposter i landbrugets andelsselskaber.

Kvinder er et særsyn i toppen af dansk landbrugs andelsselskaber 

"Lige nu har vi en overrepræsentation af mænd, men det er ikke et bevidst valg. Vi har en mangfoldighedspolitik, vi ser også mangfoldighedsbegrebet bredere end blot køn , da vi tror på, at det er en styrke for et hvert team, at man kommer med forskellige baggrunde," siger chef for HR-udvikling i DLG, Signe Birgitte Schmid, om direktionen til AgriWatch.

Er det så ikke slået fejl, når man kigger på jeres nuværende direktion?

"Det kan man godt sige for så vidt angår køn, men i sidste ende kigger vi selvfølgelig på, hvilken kandidat der er det bedste match på baggrund af kompetencer, erfaring og personlig profil. Vi træner vores ledere i bevidsthed om ubevidste fordomme i forbindelse med rekruttering, ligesom vi har indført princip om, at begge køn er repræsenteret ved samtaler i forbindelse med rekruttering," siger Signe Birgitte Schmid og fortsætter:

"Derudover er det et resultat af, at vi er i en traditionelt mandsdomineret branche, for når vi kigger ud og ser, hvem har vi af interne kandidater, er det klart, at hvis det kun er en tredjedel af vores medarbejdere, som er kvinder, så er der bare færre at vælge fra. Så vi har stort fokus på at få flere kvinder ind på alle stillingsniveauer, og derved øge det interne rekrutteringsgrundlag."

DLG havde indtil for nylig to kvinder med i koncernledelsen, men de valgte at stoppe, da selskabet rykkede teltpælene op og flyttede hovedkontoret fra København til Fredericia.

Målsætning om flere kvinder

Der er ingen konkret målsætning om at få flere kvinder ind i direktionen, men det forholder sig anderledes vedrørende bestyrelsen og repræsentantskabet.

Bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø, siger til AgriWatch, at grovvarekoncernen har ambitionen om at få ét ejervalgt kvindeligt bestyrelsesmedlem i 2020.

"Det er ikke noget, som vi kan beslutte, men vi kan lave målet. Bestyrelsesmedlemmerne skal jo vælges, så i sidste ende skal medlemmerne vælges demokratisk. Vi er nødt til at italesætte det som et måltal," siger Niels Dengsø til AgriWatch.

Oven i dette har DLG også ambitionen om at øge antallet af kvinder i repræsentantskabet. På nuværende tidspunkt består repræsentantskabet af 78 medlemmer, hvor fire af pladserne er besat af kvinder.

Ifølge DLG's årsregnskab er målet at øge repræsentantskabets fem pct. af kvinder til otte pct, der er svarende til andelen af kvindelige selvstændige landmænd.

"Det handler ikke om at opfylde måltal, men det handler om, at vi tror på, at en øget diversitet giver en bredere kompetencefordeling end det, vi har nu," siger Niels Dengsø.

Initiativer i gang

For at få flere kvinder i repræsentantskabet, skal man først og fremmest få flere kvinder til at stille op, siger Niels Dengsø.

Til foråret afholdes der valg til DLG's repræsentantskab og op til valget, vil Niels Dengsø og to medlemmer af repræsentantskabet Anette Jessen og Dorte Himmelstrup være værter for en inspirationsaften for DLG's kvindelige medlemmer.

Første møde blev afholdt i Fredericia d. 10. december, og syv kvinder troppede op.

"Vi gav en beskrivelse af, hvad repræsentantskabet arbejder med, hvad Anette Jessen og Dorte Himmelstrup synes om det, og hvilke udfordringer der følger med," siger Niels Dengsø og fortsætter:

"Jeg tror, at grunden til, at kvinder ikke stiller op i lige så høj grad som mændene er, at der ikke har været mange kvinder i forvejen. Vi skal skabe et rum, hvor det er legitimt at stille op."

Der vil være et lignende møde på Sjælland senere i januar.

Kvinder er et særsyn i toppen af dansk landbrugs andelsselskaber

Eksterne bestyrelsesmedlemmer drøner ind i landbrugets store andelsselskaber

DLG-formand om bestyrelsesarbejde: "Min indsats skal måles kommercielt" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også