DLG-formand om bestyrelsesarbejde: "Min indsats skal måles kommercielt"

Niels Dengsø Jensen har i 12 år stået i spidsen for DLG som bestyrelsesformand. Han mener, rollen er udviklende for ham, og jobbet har også givet ham mod på bestyrelsesarbejde i andre erhverv.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

"Jeg kan godt lide udfordringer og forandringer, og jeg er vokset op med, at jeg skulle kunne argumentere for min sag og indgå i en diskussion på en saglig måde. Min far var ikke specielt pædagogisk på det område, så jeg fik det lært på den hårde måde."

Sådan siger Niels Dengsø Jensen om sin indgang til at deltage i bestyrelsesarbejdet i DLG, når han bliver bedt om at reflektere over sin tid som formand. En titel han nu har båret i 12 år.

Men faktisk er det lettere tilfældigt, at det var i DLG, at han endte med at gøre sin entré. Han blev som ung landmand i 90'erne spurgt, om han ville deltage i kursus i DLG-regi for ikke-valgte andelshavere. Det sagde han ja til.

"Jeg gik ind i DLG, fordi jeg så en mulighed for at være med til at præge DLG positivt, og fordi der var nogle ting, som jeg mente godt kunne tåle at blive støvet lidt af. Samtidig var der kommet en ny formand og en ny direktør, som ville gå i en mere international retning. Det tiltalte mig," siger Dengsø.

Med en far, der var meget aktiv inden for mejeriverdenen og bl.a. mangeårig bestyrelsesformand for MD Foods, ønskede Niels Dengsø at gå en anden vej.

Et skift på 180 grader

Med 12 år som formand i DLG har Niels Dengsø været helt tæt på de store forandringer, der er sket i virksomheden de seneste år.

De sidste år har DLG arbejdet med en ny strategi, som koncernen er midtvejs i. Her har bestyrelsen fokus på at skabe ny vækst gennem internationalisering og opkøb. Forinden da arbejde ledelsen og bestyrelsen tæt sammen om frasalg af virksomheder, der ikke var en del af kerneforretningen eller skabte værdi.

En stor mundfuld at komme igennem, men Dengsø mener, at det var det rigtigt at gøre for at få DLG sikkert videre.

"Vi skiftede retning 180 grader. Men det var meget lærerigt, fordi vi i bestyrelsen kommer i maskinrummet og ser, hvordan mekanismerne virker. Det var tydeligt, hvad vi skulle gøre. Vi solgte de ting fra, vi ikke så som en del af DLG's fremadrettede strategi, og vi har løftet indtjeningen 25 pct. Vi er tilbage i udviklingsporet af en tilrettet forretning. Vi stod på en knivsæg mellem at have rygge mod muren og at have alle muligheder."

Hvad mener du med det?

"Vi stod med ryggen mod muren, hvis ikke vi lykkedes med frasalgene. Så ville vi have været udfordret. Det var vi helt klar over. Det var en balancegang. Vi tog fat i vores største udfordring, som var Kongskilde. Det var intenst for ledelsen og bestyrelsen. Der blev arbejdet meget målrettet på at få det til at lykkes, og det var en meget intens proces for både bestyrelse og direktion. Men det gjorde os stærke. Vi var stålsatte og holdt retningen. Det gør noget ved virksomheden, når du kommer igennem en proces, som vi var det. Det har givet os et godt udgangspunkt, fordi vi har et godt rygstød i form af bedre nøgletal, og fordi vi har øget vores overskud med 25 procent," siger Dengsø.

Og formanden er helt klar over, hvad han bliver målt på. Det er landmanden, som bestemmer det, for indsatsen i bestyrelsen skal kunne mærkes på gården og i form af et stærkt selskab.

"Det er ikke nødvendigvis en rejse mod at skabe et stort DLG, der er succeskriterierne, men derimod et profitabelt DLG. Som landmand og kunde i DLG kan jeg jo også selv mærke, om vi lykkes," siger Dengsø.

Skal måles kommercielt

Niels Dengsø Jensen har siden 2013 også siddet som bestyrelsesformand for AP Pension, og det har været en stor inspirationskilde, fordi han i den funktion får mange nye input fra en verden, som er meget anderledes end den, han kender fra DLG. 

"Det var en øjenåbner at komme i den finansielle sektor. Men jeg føler også, at jeg kan tilføre dem noget. Der er en stor diversitet i bestyrelsessammensætningen, og det giver nogle spændende og meget nuancerede diskussioner. Vi er ikke altid enige, men vi skal ende med at blive det. Diskussionen udvikler mig, og jeg drives at møde nogen fra andre verdener," siger Dengsø og tilføjer om sine mål med bestyrelsesarbejdet, som også omfatter DLG-datterselskabet Vilofoss, Agro Business Park og DanHatch.

"Jeg kan bedst lide, at min indsats kan måles kommercielt. Jeg er kommerciel, og det er der, jeg virker bedst. Der skal resultater ud af en diskussion, og i virksomheden bliver du målt på resultater. Jeg er videnssøgende og kan godt lide at prøve noget, hvor jeg ikke har været før. Det er en fornøjelse at få ny viden," siger Niels Dengsø, som ved siden af arbejdet i bestyrelserne driver bedriften Skralborg med 300 malkekøer og 300 hektar planteavl.

DLG's formand vil ændre egen bedrift – og gøre dansk landbrug til klimaforbillede

DLG, Danish Agro og L&F i fælles opråb: Godkendelse af Crispr i EU haster

DLG investerer i grønt bioraffinaderi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også