Seniorrådgiver: Højtflyvende priser peger i retning af "en begyndende fødevarekrise"

Prisen på energi, foder og råvarer er kraftigt stigende - og måske kan det lede til en fødevarekrise. Det mener Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Københavns Universitet og har beregnet et indeks over priser på landbrugsvarer det seneste år.
Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Fragt, energi og gødning. Prisen på næsten alt er den seneste tid fløjet til vejrs, i takt med at kedlerne kører på højtryk verden over efter coronakrisen førte til, at verden stod stille for en stund.

Selvom også fødevarepriserne er steget og har nået det højeste niveau i et årti, er det måske kun starten. For i takt med, at prisen stiger på energi, varer og tjenesteydelser, følger fødevarerne med.

Det skriver Berlingske.

Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Københavns Universitet, har beregnet et indeks over prisen på landbrugsvarer. Heri indgår 70 prisserier bestående af f.eks. korn, vegetabilske olier, sukker og mælk – og sammenlagt er indekset steget 33 pct. det seneste år.

"Priserne minder om dem, vi så i 2007-2008, og vi er faktisk ved at nærme os det, der kunne ligne en begyndende fødevarekrise," advarer han.

Hos Landbrug & Fødevarer mener cheføkonom Martin Brauer, at de næste tre-fire måneder vil blive afgørende i spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en kortvarig effekt, eller om der er "mere strukturelle årsager på spil," som gør, at priserne forbliver høje.

Høje energipriser vil ramme landbruget på pengepungen: "Situationen er alarmerende"

Nedlukning af fabrikker skaber frygt for stigende gødningspriser hos landmand 

Alarmerende situation

Som tidligere beskrevet af AgriWatch er særligt de høje energi- og gødningspriser med til at skabe stigende omkostninger for landmændene i form af f.eks. højere foderpriser.

"Situationen er alarmerende og har stor betydning for landbrugs- op fødevareindustrien, som har et betragteligt energiforbrug," udtalte Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer.

"Alt andet lige vil prisstigningerne gå ud over indtjeningsevnen. Vi får flere omkostninger, og det belaster konkurrenceevnen."

Jens Astrup Madsen konstaterede, at f.eks. mejerier og slagterier, hvor aktiviteterne kører i næsten døgndrift og energiforbruget er konstant, vil blive voldsomt ramt af energiprisernes himmelflugt.

"Vi har også sukkerroe- og kartoffelmelsfabrikker med kampagne nu, som kører på fuldt tryk. Så dem, der bruger meget energi og ikke har mulighed for at udvise fleksibilitet i en periode, vil mærke alvoren af situationen, hvis de ikke har gode kontrakter," sagde han.

Cargill-topchef beroliger: Højtflyvende fødevarepriser vil blusse ned over tid 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også