AgriWatch

Nedlukning af fabrikker skaber frygt for stigende gødningspriser hos landmand

Det kan blive en dyr omgang for danske landmænd, at den norske gødningsproducent Yara har besluttet at midlertidigt lukke 40 pct. af produktionen i Europa. Udbuddet falder og kan bidrage til en endnu højere pris, mener landmand, som nu ser på alternativer.

Foto: Thomas Borberg

Den norske gødningsproducent Yaras beslutning om at lukke flere fabrikker i Europa, hvilket vil få konsekvenser for produktionen af kvælstof, har nu fået en dansk landmand til at se mod alternativer i frygt for, at prisen på gødning stiger yderligere den kommende tid.

Det skriver Effektivt Landbrug.

Mads West, der er landmand og dyrker cirka 250 hektar planteavl ved Westgården på Fyn, fortæller, at det lige nu er dyrt at skaffe gødning, og udbuddet bliver mindre. Han må derfor ændre strategi for at sikre produktionen af korn til sine 14.000 årlige slagtesvin.

"Alt det korn vi producerer, laver vi selv til svinefoder. Jeg er
ikke ude og sælge kornet og får derfor heller ingen glæde af, at kornpriserne er høje. Så en højere gødningspris vil bare betyde flere omkostninger og vil kunne mærkes på min økonomi," siger Mads West og tilføjer, at alternativet er at købe russisk gødning eller bruge mindre, hvilket dog vil resultere i et mindre udbytte.

Sidste uge meddelte Yara, at man indstillede produktionen på 40 pct. af fabrikkerne som konsekvens af rekordhøje naturgaspriser. Meldingen kom blot få dage efter, af CF Industries, en anden stor gødningsproducent i Storbritannien, havde besluttet selv samme.

Høje energipriser vil ramme landbruget på pengepungen: "Situationen er alarmerende"

Yaras danske markedschef afviser ikke prisstigninger: "Det er vanskeligt at sige" 

Høje energipriser

Udmeldingen har siden fået frygten for højere gødningspriser til at stige. Priserne er allerede eksploderet inden for det seneste år i samme takt med, at også energipriserne er taget på himmelflugt.

På blot et år er prisen på naturgas mere en seksdoblet i Europa og bliver lige nu handlet til rekordhøje priser ifølge Børsen.

Årsagen skal findes i, at vi i Europa er blevet ramt af den næsten perfekte energistorm, hvor gaslagrene er ekstremt lavere efter sidste års hårde vinter og en varm sommer, hvor energiforbruget har været højt i Sydeuropa på grund af airconditions og lignende.

På samme tid holder Rusland på gassen, mens efterspørgslen på energi fra industrien har været enorm som følge af opsvinget i kølvandet på corona, hvilket har sendt priserne på vejrs.

Produktionsnedgangen risikerer at skabe en situation, hvor gødning bliver en mangelvare, hvilket vil få konsekvenser for fødevareproduktionen og øge de allerede fødevarepriserne.

Mere fra AgriWatch

Forventninger til fransk høst styrtdykker

Tørken raser videre i Frankrig, og det får forventningerne til årets majshøst til at tage et stort dyk. Prognoserne over udbyttet rammer nu det laveste niveau i mindst et årti.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch