Landbrugsminister i opråb til svinebranchen: "Der skal andre boller på suppen"

Landbrugsminister Rasmus Prehn vil have forbedret dyrevelfærden i svinebranchen, hvor bl.a. dødeligheden for pattegrise vokser. På den baggrund havde han indkaldt branchen til møde mandag.
Svinebranchen var mandag tilstede på fødevareminister Rasmus Prehns kontor til en alvorlig samtale om dyrevelfærd. | Foto: Jens Dresling
Svinebranchen var mandag tilstede på fødevareminister Rasmus Prehns kontor til en alvorlig samtale om dyrevelfærd. | Foto: Jens Dresling

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), vil have forbedret velfærden for svin i Danmark, og det budskab overleverede ministeren ifølge en pressemeddelelse til Landbrug & Fødevarer mandag.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Invitationen kom som reaktion på nye tal, der viser, at det går den forkerte vej med dyrevelfærden i branchen. Dødeligheden for pattegrise steg fra 23,1 pct. i 2020 til 23,4 pct. 2021, hvormed der døde 29.514 pattegrise hver dag i 2021.

Derudover blev mellem 17 og 50 pct. af hangrise stik imod branchekrav ikke lokalbedøvet forud for kastration.

”Det var særdeles vigtigt for mig at sidde ansigt til ansigt med grisebranchen og understrege, at jeg finder den seneste udvikling for grisevelfærden helt uacceptabel. Budskabet herfra var helt klart: Der skal andre boller på suppen, og min helt klare forventning er, at branchen øjeblikkeligt tager initiativ til at vende udviklingen til det bedre,” siger fødevareminister Rasmus Prehn ifølge meddelelsen.

Landbrug & Fødevarer oplyste forinden mødet, at man overfor ministeren ville præsentere en række initiativer, der skal forbedre dyrevelfærden i branchen.

”Det er klart, at det er vi slet ikke er tilfredse med. Vi SKAL have flere pattegrise til at overleve, og vi skal have sænket sodødeligheden,” sagde sektorformand i Landbrug & Fødevarer Gris, Erik Larsen, til Landbrugavisen.

Fødevareministeren har indkaldt svinebranchen til et nyt møde efter sommerferien, hvor han vil afkræve dem løsninger på problemet, lyder det.

”Vi har nu aftalt et nyt møde med branchen på den anden side af sommerferien, hvor de skal komme med noget helt konkret i form af nye løsningsforslag og initiativer til, hvordan vi kan få vendt udviklingen én gang for alle. På den baggrund må vi fra politisk side se på, om der skal mere til. Jeg udelukker ikke noget på nuværende tidspunkt,” siger Rasmus Prehn ifølge meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også