AgriWatch

Markant del af grise kastreres uden bedøvelse trods branchekrav

Mellem 17 og 50 pct. af de kastrerede hangrise blev ikke bedøvet i 2021, selvom det er et branchekrav. Dokumentationsgrundlaget skal styrkes, siger sektordirektør.

I 2021 blev 17,5 millioner hangrise kastreret. | Foto: Peter Hove Olesen

Siden 2019 har danske svineproducenter haft et branchekrav fra Danish Produktstandard om, at grise skal være lokalbedøvet forud for en kastration.

Nye tal indikerer dog ifølge Fødevarestyrelsen, at antallet af hangrise, der var lokalbedøvet forud for kastration, i 2021 var mellem 50 og 83 pct.

Det skriver DR med henvisning til et notat fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer, er det største problem for at leve op til kravet, at dokumentere bedøvelsen.

”Det er den enkelte svineproducents ansvar at leve op til kravene. Vi kan gøre vores dokumentationsgrundlag bedre. Og så har vi enkelte producenter, der ikke har orden i penalhuset, som vi vil finde frem til,” siger han til DR.

Da kravet er et branchekrav fra Danish Produktstandard, som er danske svineproducenters kvalitetsordning, er der ikke tale om et lovkrav.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) siger, at han er skuffet over tallene, men han understreger, at han også fremadrettet foretrækker en frivillig aftale. Han kan dog blive ”nødsaget til lovgivning”, hvis andelen af bedøvede grise i forbindelse med kastration ikke stiger.

I lande som Norge og Sverige er bedøvelse et lovkrav, og Dyrenes Beskyttelse mener, det også bør være tilfældet i Danmark.

Professor om døde pattegrise: Avlsarbejdet er gået galt

Dødelighed blandt pattegrise vækker harme blandt partier

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch