AgriWatch

Også S er klar til at lade FE prøve at gendanne sms'er

Fredag drøftes på et møde, om der skal tages initiativ til at lade andre forsøge at gendanne slettede sms'er.

Foto: Valdemar Ren

Der tegner sig nu et flertal for lade Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller andre it-kyndige forsøge at gendanne slettede sms'er fra minksagen.

Socialdemokratiet bakker op om ønsket, der fredag diskuteres på et møde i Granskningsudvalget, hvis kommissionen ønsker det. Det siger partiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, på vej ind til mødet.

"De personer, der har størst interesse i at få genskabt de her sms'er, er os. Så vi er glade for, at politiets dygtigste teknikere har forsøgt. Mener nogen, at andre er dygtigere end politiets bedste, så er det fint."

"Men ønsket skal komme fra kommissionen. Der er armslængde, og vi skal ikke blande os i deres arbejde," siger han.

Flere andre partier, herunder Venstre og Dansk Folkeparti, har tilkendegivet, at de gerne ser ekstern hjælp.

"Jeg fatter ikke, hvorfor regeringen ikke allerede har bedt private eksperter eller FE om at forsøge at genskabe de her sms'er. For det skaber grobund for konspirationsteorier, at det ikke har været muligt."

"Folketinget har ikke mulighed for at instruere kommissionen. I Venstre har vi fuld tillid til kommissionen. Men vi synes, at det er helt fair at opfordre regeringen til at gøre mere, end de har gjort hidtil, for at genskabe sms'erne," siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, på vej ind til mødet.

Kommissionen undersøger lige nu forløbet omkring regeringens beslutning om at slå alle mink i Danmark ned i november sidste år.

Og det er da også den, der skal komme med ønsket om, at der bliver gjort mere for at genskabe sms'erne. Det ligger ikke mindst Enhedslisten på sinde.

"Helt grundlæggende skal vi respektere, at vi har nedsat en kommission til at undersøge dette her forløb," siger partiets gruppeformand, Peder Hvelplund.

"Så skal vi jo ikke til at opfinde nye, parallelle forløb, hvor vi i udvalget undersøger ting sideløbende. Men kommer kommissionen til os for at få bistand til at få materiale, så skal vi gøre, hvad vi kan."

Sagen om de slettede sms'er tog fart, da det kom frem, at kommissionen forgæves forsøgte at få udleveret beskeder fra statsministeren og tre topembedsmænd i Statsministeriet.

Deres telefoner var sat op til at slette sms'er automatisk efter 30 dage, og politiet har ikke kunnet genskabe sms'erne. Men det kan ende med, at også andre aktører skal gøre forsøget.

Mere fra AgriWatch

Forslag: Avlere skal have mink PCR-testet hver uge

Fødevarestyrelsen skal PCR-teste mink på alle farme i Danmark en gang om ugen. Sådan lyder forslaget fra regeringen, der dog ikke kan svare på, hvordan det skal foregå. Umuligt, lyder det fra formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch