AgriWatch

Ulovlig tempobonus til minkavlere kommer i spotlyset

Ifølge Konservatives finansordfører er manglende lovhjemmel til minkavleres tempobonus lige så kritisabelt som selve påbuddet om aflivning. Forsker nedtoner, men kalder det et forvaltningsretligt problem.

Foto: Linda Johansen

Torsdag og fredag er det Finansministeriets departementschef Peter Stensgaard Mørch og finansminister Nicolai Wammen (S), der skal afhøres i granskningskommissionen.

Her ventes et af de centrale emner at blive den tempobonus på 20 kr. pr. skind, som minkavlere fik stillet i udsigt, så fremt de aflivede deres mink inden den 16. november.

Det skriver Børsen.

Manøvren var der dog ikke lovhjemmel til, og ifølge Rasmus Jarlov, finansordfører for Konservative, er forløbet omkring tempobonus ligeså kritisabelt som påbuddet om selve aflivningen. Han hæfter sig særligt ved, at tempobonussen blev fastholdt i 14 dage.

Den analyse deler Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, dog ikke.

"Det er et forvaltningsretligt problem, at der ikke er hjemmel. Men det er ikke et indgreb i borgernes rettigheder og dermed ikke så dadelværdigt og kritisabelt som det store indgreb, at man lukker et helt erhverv. Det er bare med til at understøtte billedet af, at man gør noget meget hurtigt uden overhovedet at overveje konsekvenserne," siger han.

Mere fra AgriWatch

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede landbrugsvirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch