Afvisning af forlænget frist skaber harme hos formand: "Et unødigt psykisk pres"

Det vækker harme hos en vestjysk landboforening, at ministeren affejer muligheden for at forlænge fristen for såning af efterafgrøder.
Foto: PR/Vestjysk
Foto: PR/Vestjysk

Ministerens afvisning af en dispensation til at så efterafgrøder efter d. 20. august har vakt stor utilfredshed i landboforeningen Vestjysk.

Ifølge formand Søren Christensen vil regeringen og landbrugsminister Rasmus Prehn ikke give landmændene en håndsrækning i en periode, hvor der har været udfordringer med vejret.

"Vi kæmper med naturen, store klimaforandringer og samtidig har vi en regering og minister, som slet ikke vil se mulighederne i at hjælpe landbruget. Jeg synes ikke, det er en fair måde at behandle os på, når man har mulighed for at gøre noget andet," siger Søren Christensen i en pressemeddelelse.

En presset situation for danske landmænd og halmleverandører er ikke blevet imødekommet af landbrugsminister Rasmus Prehn (S), som har afvist at udsætte kravet om, at efterafgrøder senest må sås 20. august.

Ministeren påpegede, at det ikke var tiden til at gå på kompromis med det danske vandmiljø. Rasmus Prehn henviste til, at landmændene kan reducere deres tildeling af kvælstof til afgrøderne til næste år eller så deres vinterkorn inden den 7. september.

Men det sætter et unødigt psykisk pres på landmændene, når efterafgrødereglerne synes urealistiske ifølge Søren Christensen.

"Skæringsdatoen har gjort, at nogle eksempelvis har været nødt til at snitte halmen for at nå at så efterafgrøder, i stedet for at hjælpe en landmandskollega, som havde brug for den halm. Hele situationen lægger et unødigt psykisk pres på landmanden i forhold til, om man nu kan få halm, hvordan bliver vejret i næste uge, og om man bliver straffet på kvælstofkvoten," siger formanden.

Problematikken skyldes forsinkelser i årets høst forårsaget af dårligt vejr, som AgriWatch tidligere har beskrevet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også