AgriWatch

Minister affejer landmændenes appel: Der bliver ingen dispensation til efterafgrøder

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) forstår landmændenes frustrationer, men vil ikke gå på kompromis med vandmiljøet. Derfor afviser han at give dispensation til efterafgrøder.

Foto: René Schütze

Der er ikke noget at sige til, at landmændene ærgrer sig over, at regnvejret har gjort det svært at få høsten i hus og dermed også at få sendt efterafgrøderne i jorden inden deadline den 20. august.

Sådan lyder erkendelsen i et skriftligt svar fra landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) sendt til AgriWatch.

Ministeren afviser imidlertid "at gå på kompromis med vandmiljøet" og er derfor ikke klar til at give dispensationer:

"Jeg kan godt forstå landmændenes frustration. Det er vanskeligt at arbejde med uforudsigelige vejrforhold, når man skal have det bedste ud af sine afgrøder," konstaterer ministeren, før han tilføjer:

"I stedet for tidligere meget stramme skæringsdatoer, har landbrugerne derfor fra den 20. august mere end to uger ekstra til at så deres efterafgrøder frem til den 7. september. Miljøgevinsten er ubetydelig ved at så efterafgrøder, hvis man sår senere. Modellen giver landmændene den bedst mulige fleksibilitet, og tiden er ikke til at gå på kompromis med vandmiljøet."

Hermed henviser han til, at det siden 2019 har været muligt at så efterafgrøder på den anden side af deadline. Sker det, bliver man dog trukket i gødningskvoten.

Det har fået såvel landbruget som flere borgerlige partier til at appellere til ministeren for at få en anden dispensation til efterafgrøderne, men det håb skyder ministeren altså ned.

AgriWatch har gentagne gange forsøgt at få et interview med ministeren om sagen.

Socialdemokratiet: Ny efterafgrødemodel skal drøftes i landbrugsforhandlingerne

Landmand om regler for efterafgrøder: "Presset er blevet vendt til magtesløshed" 

Politikere ønsker handling: Omstridt deadline står til at give landmænd kvælstofslussing 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch