Borgerlige kritiserer nyt minkdokument

Borgerlige partier sætter spørgsmålstegn ved det faglige dokument, der skal danne grundlag for drøftelser om erhvervet til efteråret.
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

En ny risikovurdering fra Statens Serum Institut skulle lægge bunden inden politiske forhandlinger om minkerhvervet til efteråret. Flere borgerlige partier sætter nu i stedet tvivl om dokumentet og ønsker det nærmere undersøgt. Det skriver Berlingske.

Konklusionen i den nye risikovurdering er ifølge Berlingske, at det vil udgøre en sundhedsrisiko for mennesker, hvis der igen skal etableres minkproduktion i Danmark.

"Denne vurdering er fuldstændig ubrugelig til at træffe politiske beslutning. Vi vil meget gerne læne os op ad videnskaben, men ikke hvis videnskaben reelt er politisk styret. Jeg synes, at risikovurderingen minder om bestilt arbejde. Det er helt åbenlyst, at der er en agenda om, at man ikke ønsker en minkproduktion i Danmark igen," siger Thomas Danielsen, der er medlem af miljø- og fødevareudvalget for Venstre, til Berlingske.

Det såkaldte minkdokument er også blevet kritiseret for at være "unuanceret" i sin beskrivelse af coronafaren ved at optage minkerhvervet af en gruppe forskere fra Københavns Universitet.

De seks forskere advarer om, at den nye risikovurdering ikke tager højde for eksempelvis smittereducerende tiltag, og dermed maler et mere dystert billede af en fremtidig minkproduktion.

Forskerne savner blandt andet bud på, hvordan test og vacciner kan sikre mindre smitte på minkfarme.

Vurdering kan tage flere år: Minkavlere skal vedligeholde tomme minkhaller

Har stået tomme i over et halvt år: Alligevel er minkfarme i Holstebro udtaget til miljøtilsyn

Minkavlernes prisraket har ramt loftet

Professor om nyt minkstudie: Kan ikke konkludere at en vaccine vil være ineffektiv

EU-lande kræver permanent forbud mod pelsdyravl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også