AgriWatch

L&F: Regeringens EU-klimaudspil kan true hundreder af landmænd

Regeringens forslag til EU's kommende landbrugspolitik kan koste op til 600 heltidsbedrifter livet ifølge Landbrug & Fødevarer. Særligt kartoffelavlere og mælkeproducenter står for skud.

Foto: Finn Frandsen

Med regeringens planer om at bruge 750 mio. kr. af de penge, som EU lægger op til at reducere den direkte landbrugsstøtte, samt at udjævne hektarstøtten, kan op til 600 danske heltidsbedrifter blive truet af konkurs.

Det viser beregninger fra Seges og Landbrug & Fødevarer, der estimerer, at 7 pct. af samtlige heltidslandbrug vil være på randen af konkurs, og landbruget vil miste 1,1 mia. kr., skriver Altinget.

Regeringens forslag til kvælstofkrav er ikke indregnet i Landbrug & Fødevarers vurdering, men det vil yderligere øge antallet af konkurser samt betyde tabet af 10.000-vis af arbejdspladser ifølge organisationen.

“Her er der sektorer, som rammes meget hårdt. Det er mælk, kvæg og stivelseskartofler. Regeringen har sagt, at de vil lave nogle kompenserende foranstaltninger for de hårdest ramte sektorer, men når vi kigger på forslaget fra regeringen, så er det ikke tilstrækkeligt til at sikre, at der ikke er sektorer, der taber for meget,” siger Niels Peter Nørring.

Ifølge beregningerne vil 98 pct. af danske mælkeproducenter tabe penge på baggrund af regeringens oplæg.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch