Storbritannien og Australien er enige om frihandelsaftale

Den nye handelsaftale ventes at give britiske og australske virksomheder bedre adgang til hinandens markeder. Særligt landbruget har været i fokus.
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Storbritannien og Australien er blevet enige om en frihandelsaftale.

Det oplyser Australiens handelsminister, Dan Tehan, ifølge nyhedsbureauet AP tirsdag morgen dansk tid.

Det er den første handelsaftale, som Storbritannien selv har forhandlet på plads helt fra bunden, siden landet forlod EU 31. januar 2020.

Aftalen ventes at blive offentliggjort senere tirsdag.

De sidste detaljer blev afklaret på et direkte møde mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Australiens premierminister, Scott Morrison, i London mandag.

"Begge ministre holdt i løbet af natten et positivt møde og har afklaret udestående problemer i forbindelse med FTA (frihandelsaftalen, red.)," siger handelsminister Dan Tehan ifølge AP.

"Deres aftale er en sejr for jobskabelsen, virksomheder og frihandel, og den viser, hvad to liberale demokratier kan opnå, når de arbejder sammen."

Aftalen bliver set som et vigtigt skridt mod, at briterne senere kan slutte sig til den bredere frihandelsaftale CPTPP. Den omfatter 11 lande i Asien og stillehavsområdet.

Storbritanniens regering har det seneste år forhandlet en lang række frihandelsaftaler på plads. Men de har alle været fornyelser af aftaler, som briterne allerede var en del af via medlemskabet i EU.

Den nye handelsaftale ventes at give britiske og australske virksomheder lettere adgang til hinandens markeder.

Ifølge BBC spiste Boris Johnson og Scott Morrison mandag aften et ganske symbolsk måltid sammen. Det bestod af walisisk lam, skotsk laks og australsk vin.

Den britiske regering har flere gange kaldt handelsaftalen med Australien og et muligt medlemskab af CPTPP-aftalen en kæmpe mulighed for australske landmænd.

Men i landbrugsmiljøet er der ifølge BBC bekymring over, hvad aftalerne vil betyde for fødevarestandarder i Storbritannien.

Det skyldes, at australske landmænd må bruge hormoner, pesticider og foderstoffer, der er forbudt i Storbritannien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også