Omskrivninger lemper restriktioner ved udbrud af fugleinfluenza

Tre omskrivninger af internationale handelsregler gør, at restriktionerne for den danske fjerkræsektor ved tilfælde af fugleinfluenza ikke bliver nær så hårde, som det er tilfældet nu.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Hvis uheldet er ude i fremtiden, og fugleinfluenza rammer den danske fjerkræsektor, vil konsekvenserne i fremtiden blive markant anderledes.

Verdensorganisationen for dyresundhed OIE har gennem tre omskrivninger lempet på konsekvenserne ved udbrud, skriver Landbrugsavisen.

Først og fremmest behøver udbrud hos hobbylandbrug ikke betyde, at dansk fjerkræeksport til flere tredjelande må lukke ned.

Samtidig er perioden for at få status som "fri for sygdommen" forkortet fra tre måneder til nu 28 dage, og rammes en fjerkræbesætning af en lavpatogen variant af fugleinfluenza vil det ikke være lig med et importstop fra tredjelande.

"Det vil sige, at vi kan åbne det internationale marked meget hurtigere end vi kan i dag. Faktisk betyder det, at vi allerede nu kan begynde at ansøge om at åbne igen efter det sidste udbrud i april i stedet for at skulle vente til juli," siger Thomas Grubbe, biolog og specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Arbejdet mod at lempe reglerne har været undervejs længe, som AgriWatch tidligere har beskrevet.

"Der er bred enighed om ændringerne, og man har erkendt, at omkostningerne ved fugleinfluenzaer de seneste 4-6 år har været for høje," udtalte Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg i Landbrug & Fødevarer, til AgriWatch i starten af maj.

Fødevarestyrelsen har tidligere anslået, at eksporttabet for Danmark løber op i 5 mio. kr. om ugen. I 2016 kostede fugleinfluenza sektoren i alt over 100 mio. kr.

Ifølge Danmarks Statistik eksporterede Danmark fjerkræ - fersk, kølet eller frosset - for omkring 1,5 mia. kr. i 2020.

Tyskland er den klart største aftager, mens det blandt tredjelandene er Sydkorea, Sydafrika, Hong Kong, Singapore og Malaysia. Danmark eksporterede for samlet 251,5 mio. kr. til de nævnte tredjelande i 2020.

Efter syv måneder med en høj risiko for fugleinfluenza nedjusterede Fødevarestyrelsen trusselsniveauet fra høj til lav i maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også