Zenia Stampe om udspil: "Svarer til at være verdensmester i klimavenlig kulkraft"

De radikales Zenia Stampe er ikke ubetinget glad for, at regeringen ikke vil gøre noget ved husdyrproduktionen i sit udspil til klimaforhandlingerne for landbruget.
Foto: Mathias Svold/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Mathias Svold/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Regeringen vil satse på teknologi for at reducere landbrugets udledning, men det falder Radikales Zenia Stempe for brystet, at regeringen ikke vil reducere husdyrproduktionen.

Hun deler ikke holdningen om, at dansk landbrug har licens til at producere kød, selvom landbruget er grønnere end i andre lande.

Det skriver hun i et debatindlæg i Raeson.

"At være verdensmester i klimavenligt kød svarer til at være verdensmester i klimavenlig kulkraft. Og at tro, at man kan redde klimaet ved at gøre kød en smule mindre klimabelastende, svarer til at tro, at man kan redde klimaet ved at få benzinbiler til at køre lidt længere på literen. Svaret er derimod at udvikle og omstille til reelle alternativer, akkurat som vi har gjort på energi- og transportområdet. Plantebaserede fødevarer er for fødevaresektoren, hvad el-biler har været for transporten, og hvad vindmøller har været for energisektoren," skriver Zenia Stampe.

Regeringen vil reducere udledningen fra landbruget med nye teknologier, som regeringen har afsat over 700 mio. kr. til at forske i.

Danmark kan i 2050 producere 45 pct. mere mad end i 2017 og samtidig reducere det danske landbrugsareal med 45 pct.

Det vurderer organisationen World Resources Institutes i en ny rapport, der har til formål at pege i retningen af, hvordan dansk landbrug kan blive klimaneutralt i 2050 og samtidig bedst muligt bidrage til klodens globale udfordringer.

Herudover skal der forskes og udvikles langt mere i landbruget, end der for nuværende er lagt op til fra regeringen. Danmark skal allokere cirka 1,5 mia. kr. om året, lyder vurderingen i rapporten.

Alternativet vil have loft for udenlandsk opkøb af landbrugsjord

Teknologikritik ryster ikke L&F-formand: "Sådan er det altid med fremtiden"

Ny rapport: Mere natur kan øge husdyrproduktionen i Danmark 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også