AgriWatch

Venstre frygter jobtab i landbruget med regeringens udspil

Venstre lægger ikke stemmer til aftale, der sender mange arbejdspladser ud af Danmark, siger finansordfører.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det er positivt, at regeringen vil reducere landbrugets CO2-udslip ved hjælp af ny teknologi. Men Venstre frygter, at regeringens udspil til klimaforhandlinger på landbrugsområdet alligevel vil ende med at koste arbejdspladser i fødevareerhvervene.

Det siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, forud for, at udspillet præsenteres onsdag.

"Helt overordnet er vi meget optagede af at sikre, at de danske fødevarearbejdspladser fortsat kan eksistere. Vi er bekymret for, at flere tusind mennesker vil blive fyret, når vi ser det fulde udspil," siger Troels Lund Poulsen.

Han henviser til, at regeringen onsdag klokken 11 fremlægger hele udspillet. Hidtil har kun en del af det været fremme.

Venstre er til gengæld positiv over for, at regeringen vil reducere landbrugets CO2-udledning gennem anvendelse af ny teknologi.

"Indtil videre har vi set et element, der handler om CO2-reduktion. Det synes vi, ser fornuftigt ud. Men vores frygt ligger i, hvad det er for nogle rammevilkår, regeringen vil give fremtidens fødevareproduktion. Det må vi se, når hele udspillet er lagt frem," siger Troels Lund Poulsen.

Hvis Venstre havde de magiske 90 mandater, hvordan ville I så nå klimamålsætningen om 70 procent reduktion i drivhusgasserne i 2030 og samtidig bevare arbejdspladserne i fødevareerhvervene?

"Det vil vi give vores bud på, når vi har set regeringens udspil. Regeringen må fremlægge den viden, den har, og så vil man i løbet af forhandlingerne se, hvordan Venstre vil løse udfordringerne. Det bliver ikke i dag, jeg offentliggør det, men man vil kunne se frem til, at vi også lægger vores bud på bordet," siger Troels Lund Poulsen.

Må klimaomstillingen slet ikke koste arbejdspladser i erhvervet, hvis det står til Venstre?

"Venstres udgangspunkt er, at man kan godt kan have en mere bæredygtig landbrugsproduktion, uden at vi sender tusindvis af arbejdspladser til Polen eller Tyskland. Klimaet får det ikke bedre af, at landbrugsproduktionen foregår syd for grænsen. Så vi lægger ikke stemmer til en aftale, der sender mange arbejdspladser i fødevaresektoren ud af Danmark," siger Troels Lund Poulsen.

Med udspillet håber regeringen at sænke udledningen fra landbruget med 7,1 millioner ton i 2030. Men størstedelen - 5 af de 7,1 million - dækker over et potentiale ved ny teknologi og videreudvikling af kendte ordninger.

Der er ikke lang tid til 2030. Bør man ikke i højere grad anvende tiltag, der kan sættes i værk her og nu?

"Nej, det mener vi ikke. Der er vi på linje med regeringen. Der er kæmpe muligheder for at introducere ny teknologi i forhold til staldene og med foder til køer og grise. Så vi er enige i, at det er teknologien, der skal bringe os frem mod CO2-reduktionen," siger Troels Lund Poulsen.

Engell forudser besværlige forhandlinger om landbrugsudspil

DF om regeringens udspil: "Jeg synes det lyder som en stor reduktion"

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch