De fleste medarbejdere på lukket minkfodercentral har fået nyt job

32 ud af 36 fyrede chauffører eller ansatte i produktionen hos Fodercentralen Limfjorden har fået nyt arbejde efter nedlukningen i minkbranchen.
"Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg går på forskellige kurser, som gør mit CV meget bedre. Jeg har kig på nyt arbejde inden for entreprenørbranchen og ser lyst på fremtiden," siger 3F'eren Henrik Holmstrup. | Foto: Casper Dalhoff/IND
"Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg går på forskellige kurser, som gør mit CV meget bedre. Jeg har kig på nyt arbejde inden for entreprenørbranchen og ser lyst på fremtiden," siger 3F'eren Henrik Holmstrup. | Foto: Casper Dalhoff/IND
AF FAGBLADET 3F, DISTRIBUERET AF RITZAU

36 chauffører eller ansatte i produktionen mistede deres job på Fodercentralen Limfjorden i Støvring, da minkbranchen blev lukket ned i november 2020. Men nu har 32 af dem fundet nyt arbejde. De resterende fire er enten ledige eller under uddannelse.

Det oplyser 3F’er Henrik Holmstrup, der i ni år har været tillidsrepræsentant i virksomheden, der har produceret minkfoder i mange år, til Fagbladet 3F. Han er nu i gang med et AMU-kursus for at få et bevis på, at han kan køre store maskiner med anhænger.

"Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg går på forskellige kurser, som gør mit CV meget bedre. Jeg har kig på nyt arbejde inden for entreprenørbranchen og ser lyst på fremtiden," siger Henrik Holmstrup.

Den 46-årige 3F’er har arbejdet 19 og et halvt år hos Fodercentralen Limfjorden, hvor han har været med til at fremstille minkfoder. Han havde sidste arbejdsdag på virksomheden lige før jul og er som led i en fratrædelsesaftale på kursus frem til midten af april.

"Jeg var den allersidste mand i produktionen. Det var mærkeligt. Der har altid været mange mennesker i den gamle virksomhed, og pludselig skulle jeg huske at slukke lyset, for der kom ikke andre efter mig," siger Henrik Holmstrup.

Baggrunden for lukningen af Fodercentralen Limfjorden – og andre producenter af minkfoder i Danmark – er regeringens beslutning om at aflive samtlige danske mink for at forhindre smittespredning af en særlig muteret art af corona-virus.

I opsigelsesperioden kunne medarbejderne få omskoling, kurser og efteruddannelse. Og det er der mange af dem, der har gjort brug af. Fra midten af oktober til 20. december havde medarbejderne samlet set været igennem 28 ugers kursusforløb på AMU, oplyser 3F Aalborg.

Tillidsrepræsentanterne på virksomheden, AMU Nordjylland og 3F Aalborgs A-kasse har arbejdet sammen under forløbet.

"Samarbejdet har været tæt og rigtigt godt. Og det er glædeligt at se, at så mange gode folk hurtigt har fået nyt arbejde. Det er selvfølgelig på en trist baggrund, og det har været et hårdt slag for medarbejderne, at deres hidtidige arbejdsplads blev lukket fra denne ene dag til den anden. Mange havde været på fodercentralen i mange år, og der var et godt fællesskab mellem kollegerne," siger Kasper Oxholm Johansen, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aalborg.

Han forklarer, at chaufførerne fra Fodercentralen Limfjorden har fået job i samme branche, mens nogle af medarbejderne fra produktionen har fået andet produktionsarbejde. Eller arbejde inden for beton- og byggebranchen.

Der er ikke indført et decideret forbud mod fremtidig minkavl i Danmark, men der må ikke være dyr i burene i 2021. Reelt set vil der være tale om en nedlukning af den danske minkbranche, i hvert fald i en årrække, har regeringen vurderet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også