Forhandlinger om minkerstatning venter på EU-nyt

Der er stadig ingen afklaring om, hvordan minkavlere skal kompenseres, hvis minkhold forbydes.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mangler sammen med minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) stadig at få en aftale på plads om erstatning til minkavlerne. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mangler sammen med minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) stadig at få en aftale på plads om erstatning til minkavlerne. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Mens det står klart, at et lovforslag om forbud mod minkavl er på vej gennem Folketinget, er det stadig uvist, hvilken ordning om kompensation der følger med.

Ordførere på området oplyser, at de har fået at vide, at Danmark venter på svar fra EU-Kommissionen på, hvad de kan vedtage uden at overtræde EU's regler om statsstøtte.

"Der er faktisk ikke nogen forhandlinger," siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

"Det absurde er, at vi i tre uger ikke været indkaldt til et eneste forhandlingsmøde om erstatningsvilkår, a conto-udbetalinger eller andre ting, der har med den økonomiske del af det at gøre. Man venter på at få noget afklaret i forhold til, hvad man må for EU."

I den lov, der skal forbyde hold af mink i 2021, ligger der en hjemmel til at betale erstatning til de berørte avlere. Men det er ikke aftalt hvilken erstatning.

Der er nemlig flere ting, som et flertal skal blive enige om.

Blandt andet skal det aftales, hvad der skal betales af erstatning for bygninger, maskiner og andet materiel, som nu ikke kan bruges. Derudover skal der aftales en pris for den minkpels, som ikke er blevet solgt.

En ordning for de sideerhverv, der kommer til at savne ordrer fra minkbranchen, skal også diskuteres.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, kan fortælle, at regeringen har oplyst, at der er lavet en skitse til en model for alt dette.

"Den har man sendt til EU for at få tjekket af, at den er farbar som udgangspunkt for en forhandling," siger Mona Juul.

Hun ærgrer sig dog over, at regeringen og partierne ikke har taget fat på forhandlingerne.

"Der er jo ikke nogen forhandlinger," siger hun.

"Vi håber og tror, at den model, der foreløbig er fremlagt, lyder nogenlunde fornuftig. Det er bare at få os indkaldt, så vi kan kigge den i gennem. Det er jo altid detaljerne, man kan blive lidt småuenige om."

På et samråd onsdag gav ministeren for fødevare, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), udtryk for, at regeringen tror på en snarlig løsning.

"Vi er af den overbevisning, at der kommer positive signaler fra EU nu. Og derfor mener vi, at det ligger tæt på at lave en aftale," sagde han.

Minkerstatninger kan runde 20 mia. kr.

Minkformand: Stop med at give os falsk håb - det slår folk ihjel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også