Grønne organisationer vil reducere antallet af dyr i dansk landbrug

Seks miljøorganisationer står bag en plan, der skal skabe grønt planteeventyr i dansk landbrug til gavn for eksport og klima. Til gengæld må danske landmænd skære i antallet af svin og køer.
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Flere planter og færre dyr. Sådan kunne sloganet lyde fra seks miljøorganisationer i Danmark, der i et fælles udspil "Foder til føde" vil gøre dansk landbrug grønnere.

Organisationerne vil blandt andet have en klimaafgift, ændre landbrugsstøtten, så den fremmer plantebaserede fødevarer, reducerer markant i bestanden af dyr i landbruget og etablere en grøn jordfond, som kan købe konkursramte landbrug.

Bag udspillet er Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Vegetarisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, Greenpeace, Plantebranchen og Rådet for Grøn Omstilling.

Afsenderne sætter ikke antal på reduktionen af køer og svin i Danmark, men henviser i stedet til et program i Holland, hvor svinebestanden som minimum skal ned fra 12 mio. til 10,5 mio. dyr.  Her betales producenter for permanent at standse svineproduktionen

Af de ti forslag, som organisationerne kommer med, er de mest konkrete udtagning af lavbundsjord på mindst 100.000 hektar. Dertil har organisationerne regnet på udtagning af en mio. hektar foderareal til skov, natur, planteafgrøder og proteinafgrøder til foder.

Denne udtagning ville give en klimagevinst på 8,2 mio. ton CO2-ækvivalenter.

Tidligere på måneden kom det frem, at regeringen har selv udskudt eget udspil til forhandlingerne om landbrugets bidrag til klimaet. Udspillet ventes nu først efter nytår.

Forskere til regeringen: Vi kan ikke udskyde landbrugets omstilling længere

EU-coronapenge til landbrug skal udbetales over de næste to år

Klimaforsker peger på Conservation Agriculture som nøgle i landbrugets klimakamp 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også