AgriWatch

Wammen: Udlandet kan miste tilliden uden minkaftale

Hvis lovforhandlinger om mink trækker ud, kan det sende et dårligt signal til udlandet, mener Nicolai Wammen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Finansministeren appellerer til Folketingets partier om hurtigt at tage en beslutning i forhandlingerne om aflivning af mink, der forsætter på tredjedagen.

"Det er en meget stor bekymring, at det vil skabe usikkerhed om Danmark og de virksomheder, der skal eksportere ud i verden, hvis vi ikke så hurtigt som overhovedet muligt får lavet aftalen, og det her trækker unødvendigt ud," siger Nicolai Wammen (S)

Han påpeger, at det kan have konsekvenser for Danmark, hvis tilliden til de danske beslutninger svækkes.

"Det kan have konsekvenser for dansk handel og relationer til andre lande, som vi for eksempel ser i Storbritannien og Irland, der har lukket ned for rejser fra Danmark. Det vil vi nødigt se skulle sprede sig til andre lande," siger finansministeren.

En aftale skal skabe ro på situationen om aflivning af mink og dermed også dansk eksport til resten af verden, lyder det.

Dansk Industri (DI) har tidligere opfordret partierne til at lave en hastelov, så mink i Danmark kan blive aflivet hurtigst muligt.

"Minkene udgør en reel og alvorlig smitterisiko. Der er vi gået resolut til værks i Danmark på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger."

"Derfor må dette her gennemføres og færdiggøres så hurtigt som overhovedet muligt, så vi kan bevare danske fødevarers høje image og standard i verden," sagde administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, mandag.

Onsdag i sidste uge meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle danske mink skulle aflives. Det er efterfølgende kommet frem, at der ikke er hjemmel i loven til den instruks.

Statsministeren og fødevareministeren har beklaget, det de kalder "en fejl".

Forhandlingerne om ny lovgivning, så alle danske mink kan aflives lovligt, fortsætter onsdag aften.

Opposition nægter at tro på ministers mink-forklaring 

EU-kommissær påpeger at mink-smitte ikke kun er dansk problem 

Støttepartier vil vente med at tage beslutning om fødevareministers fremtid 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch