Økologisk Landsforening: CO2-afgift er et omkostningseffektivt redskab

En CO2-afgift kan være et effektivt redskab, mener Økologisk Landsforening, der ikke deler Landbrug & Fødevarers holdning til afgiften.
Foto: Peter Mydske/Ritzau Scanpix
Foto: Peter Mydske/Ritzau Scanpix

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening spiller ikke helt på samme hold, når det handler om en mulig CO2-afgift.

Hvor Landbrug & Fødevarer gentagne gange har været ude og afvise en CO2-afgift med argumentet om, at det vil lukke dansk landbrug, så mener økologerne noget andet.

Det fremgår af et debatindlæg fra organisationen på Altinget.dk

"En CO2-afgift er et omkostningseffektivt redskab til at skabe den omstilling, hvis den kombineres med andre tiltag. Det er årsagen til, at Økologisk Landsforening har udarbejdet et forslag til en ny indretning af EU's landbrugsstøtteordninger, som indeholder en CO2-afgift og samtidig introducerer en mark-naturafgift," lyder det fra Per Kølster og Sybille Kyed fra Økologisk Landsforening i debatindlægget.

Samtidig lyder det fra Økologisk Landsforening, at organisationen ikke ser et stort antal landbrugsdyr.

Økologisk Landsforening har tidligere foreslået en model, hvor landmænd der holder sig under en CO2-udledningsgrænse, og som kan dokumentere, at de skaber plads til marknatur, belønnes via EU's landbrugsstøtteordning.

L&F afviser afgift

Landbruget står på nuværende tidspunkt for en femtedel af den samlede danske CO2-udledning, men den procentdel kan på få år blive øget markant, når andre tunge klimaerhverv nedbringer aftrykket. Derfor lobbyerer Landbrug & Fødevarer intenst for at få flere midler kanaliseret over i udtagning af landbrugsjord.

Tidligere har adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, afvist en CO2-afgift over for AgriWatch.

"På vores område handler det om biologiske processer, og derfor er det svært at pålægge en CO2-afgift, når vi mangler data og værktøjer. Vi anviser en vej med jordudtagninger, så vi behøver ikke en CO2-afgift for at handle," sagde Arhnung i forbindelse med et pressemøde hos lobbyorganisationen.

Direktør om CO2-afgift: Efterlader ikke mange andre muligheder end at skyde koen 

Regeringen vil afsætte 10 klimamilliarder frem til 2025

Nyt parti vil helt fjerne kødproduktion i Danmark 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også