AgriWatch

Avis: Briterne gør klar til at løbe fra aftale om udtræden af EU

Financial Times peger på muligt sammenbrud i forhandling med EU, og at briter løber fra aftale om Nordirland.

Foto: Tolga Akmen/AFP / AFP

Den britiske regering planlægger at fremlægge lovforslag, som vil underkende vigtige elementer af udtrædelsesaftalen med EU, skriver avisen Financial Times.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Der er en alvorlig risiko for, at det vil føre til et sammenbrud i forhandlingerne med EU, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det vil især kunne få afgørende betydning for Nordirlands status.

Dele af en lov om det interne marked kan ventes offentliggjort af den britiske regering onsdag.

Den ventes at "eliminere den lovmæssige gyldighed af udtrædelsesaftalen", skriver avisen ifølge Reuters og citerer tre personer med kendskab til planen.

Det skal blandt andet gælde i forhold til statsstøtte og told i Nordirland.

En kilde siger til avisen, at udspillet "klart og helt bevidst" undergraver aftalen om Nordirlands særstatus, som premierminister Boris Johnson efter forhandlinger med EU underskrev i oktober sidste år.

Brexit-dag nærmer sig: Analytiker tegner mørkt billede for landbruget

Den skulle forhindre, at der opstår en såkaldt hård grænse mellem Den Irske Republik og Nordirland. Altså at der her ikke indføres grænsekontrol, og at varer ikke pålægges told, når Storbritannien fra nytår træder helt ud af EU.

Avisen The Telegraph skriver søndag aften, at Johnson vil give EU lidt over en måned til at indgå en endelig aftale om betingelserne for brexit.

Sker det ikke senest 15. oktober, så vil regeringen se det som en "no deal" - altså ingen aftale - og gå videre uden nogen handelsaftale.

Også forhandlere i Bruxelles ser ifølge nyhedsbureauet AFP midten af oktober som en deadline, da der skal være tid til at foretage oversættelser, samt til at Europa-Parlamentet kan ratificere aftalen.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, sagde denne uge, at regler om adgang for fiskere til britisk farvand og regler om statsstøtte er noget af det, der skiller EU og Storbritannien ad.

En ny runde forhandlinger om handelsaftalen - den foreløbig ottende - indledes ifølge blandt andet Sky News tirsdag.

Storbritanniens udenrigsminister, Dominic Raab, har sagt, at man nærmer sig "afgørelsens øjeblik".

Storbritannien gennemførte tidligere på året endelig brexit, og 1. februar var briterne officielt ude af EU, og en overgangsperiode begyndte.

2. marts begyndte første forhandlingsrunde.

Storbritannien er klar til at forlade EU med australske vilkår

Mere fra AgriWatch

Fugleinfluenza breder sig i Frankrig

Den meget smitsomme fugleinfluenza er registreret på en fjerkræfarm i det nordlige Frankrig. Trods nationale restriktioner breder smitten sig i landet og uden for grænserne.

Snævert fokus på lavbundsjorde kan koste dyrt

Når der på få år skal udtages store arealer med lavbundsjord til kun ét formål, risikerer andre hensyn at blive overset eller helt glemt. Det frygter sekretariatsleder, der netop arbejder med jordfordeling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch