Tidligere formand for Klimarådet: Staten skal skrue op for køb af lavbundsjorder

Staten skal afsætte flere milliarder til udtagning af lavbundsjorder, og købene skal ikke finansieres over skatterne. Det mener tidligere formand for Klimarådet.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Der skal over 10 år afsættes 6 mia. kr. til at opkøbe lavbundsjorder af danske landmænd. Det mener Peter Birch Sørensen, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet og formand for Klimarådet.

Det skriver han han i en klumme i Politiken.

"Størstedelen af finansieringen må realistisk set komme fra staten, men forhåbentlig vil private fonde og organisationer også kunne bidrage i et vist omfang. 600 mio. kr. årligt er mange penge, hvis de skal finansieres over skatterne, men det er der ingen grund til. Statsligt opkøb af jord er ikke en traditionel finanspolitisk lempelse, men en formueomlægning, hvor staten investerer i opfyldelse af samfundets klima- og miljømål. I disse år, hvor staten kan låne til en negativ rente, vil det ikke være uansvarligt at finansiere udtagning af lavbundsjorde ved statslig låntagning," skriver han i klummen.

Han henviser til beregninger fra Aarhus Universitet, som vurderer, at der for 6 mia. kr. kan udtages knap 50.000 hektar lavbundsjord.

I den seneste finanslov blev afsat 2 mia. kr. over en 10-årig periode til udtagning af lavbundsjorde. Socialdemokratiet indgik aftalen med De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten.

Mandag middag præsenterer regeringen sit udspil til en ny finanslov.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også