AgriWatch

Tidligere formand for Klimarådet: Staten skal skrue op for køb af lavbundsjorder

Staten skal afsætte flere milliarder til udtagning af lavbundsjorder, og købene skal ikke finansieres over skatterne. Det mener tidligere formand for Klimarådet.

Foto: Finn Frandsen

Der skal over 10 år afsættes 6 mia. kr. til at opkøbe lavbundsjorder af danske landmænd. Det mener Peter Birch Sørensen, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet og formand for Klimarådet.

Det skriver han han i en klumme i Politiken.

"Størstedelen af finansieringen må realistisk set komme fra staten, men forhåbentlig vil private fonde og organisationer også kunne bidrage i et vist omfang. 600 mio. kr. årligt er mange penge, hvis de skal finansieres over skatterne, men det er der ingen grund til. Statsligt opkøb af jord er ikke en traditionel finanspolitisk lempelse, men en formueomlægning, hvor staten investerer i opfyldelse af samfundets klima- og miljømål. I disse år, hvor staten kan låne til en negativ rente, vil det ikke være uansvarligt at finansiere udtagning af lavbundsjorde ved statslig låntagning," skriver han i klummen.

Han henviser til beregninger fra Aarhus Universitet, som vurderer, at der for 6 mia. kr. kan udtages knap 50.000 hektar lavbundsjord.

I den seneste finanslov blev afsat 2 mia. kr. over en 10-årig periode til udtagning af lavbundsjorde. Socialdemokratiet indgik aftalen med De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten.

Mandag middag præsenterer regeringen sit udspil til en ny finanslov.

Mere fra AgriWatch

Kåre Flye Andersen overtog familiens mindre landbrug og renteswap

DEN NÆSTE GENERATION: Kåre Flye Andersen udlever sin drøm om at drive familiegården videre som et mindre, økologisk landbrug. Han har ingen ambitioner om, at det skal være større, for han har frihed og tid. Skulle han overtage gården i dag, havde han dog taget andre valg. For med gården kom en renteswap, der har tag om hans økonomi flere år endnu.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch