AgriWatch

Ny aftale om kontrol af dyretransporter vil koste branchen over 200 millioner

En ny politisk aftale om øget kontrol af dyretransporter er blevet indgået. Branchen skal selv betale udgifterne for aftalen, hvilket løber op i over 200 mio. kr.

Foto: Per Rasmussen / Ritzau Scanpix

En bred aftale om dyretransporter er blevet indgået mellem regeringen og øvrige partier i Folketinget.

Kontrollen skal fremover i højere grad rette søgelyset mod transportører og landmænd, der flere gange overtræder reglerne og ikke sikrer dyrenes velfærd.

Aftalen medfører øgede udgifter for branchen på omkring 57 mio. kr. i 2021, 54 mio. kr. i 2022, 53 mio. kr. i 2023 samt godt 50 mio. kr. i 2024. Det svarer samlet set til 214 mio. kr. i perioden.

For grise er der tale om 80 øre ekstra per gris i gennemsnit.

Virksomheder, der har problemer med at sikre god dyrevelfærd, vil få mere kontrol end dem, der har styr på reglerne.

Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Virksomheder, der eksempelvis overtræder reglerne ved en almindelig stikprøvekontrol, vil få flere og mere grundige, opfølgende kontrolbesøg end i dag. Besøg som de selv skal betale for.

Det skal være med til at give virksomheder økonomisk incitament til at sikre god dyrevelfærd, skriver Fødevareministeriet i meddelelsen.

"Der er brug for, at vi lægger kontrollen om, så virksomhederne ved, at de ikke får fred, før de får styr på reglerne og giver dyrene ordentlig dyrevelfærd. Aftalen er et stort fremskridt for dyrevelfærden, fordi kontrollen bliver langt mere målrettet og ganske enkelt vil tvinge virksomhederne til at følge reglerne til gavn for dyrene. Og så er det rigtig positivt, at alle dyrearter er med i aftalen og fremover får glæde af skærpet kontrol," siger Mogens Jensen i meddelelsen.

Med den nye aftale vil Fødevarestyrelsen i 2021 udføre stikprøvekontrol af omkring 10 pct. af alle relevante dyretransporter, der kører dyr ud af Danmark.

I dag er det transporter med svin og kvæg, der har så højt et kontroltryk.

Andelen bliver reduceret gradvist til 7,5 pct. i 2022 og 2023 for at ende på fem pct. i de efterfølgende år. Det sker i takt med, at Fødevarestyrelsen får bedre data til at gå mere målrettet efter virksomheder med dårlig regelefterlevelse.

Særligt fokus på lange transporter af kvæg

Aftalen indebærer også, at der kommer særligt fokus på lange transporter af kvæg til lande uden for EU ved at styrke kontrollen med transportørernes dokumentation forud for rejsen.

Derudover vil kontrollen som noget nyt udføre særlig kontrol målrettet virksomheder med øget behov for grundigere kontrol og vejledning eller særlige risikoområder. Det kan eksempelvis være kontrol af adgang til vand på en varm sommerdag.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er alle med i aftalen og siger samlet:

"Vi har lavet denne aftale for dyrenes skyld. Den følger op på den politiske aftale fra 2018, og vi er glade for at have siddet med om bordet og sikret, at aftalen ikke er blevet dyrere. For grise er der i snit tale om 80 øre ekstra per gris, og kontrollen vil først og fremmest ramme de brodne kar. Ved god regelefterlevelse, kan man få færre kontroller og færre udgifter. Det er også glædeligt, at der rettes fokus mod transporten af spædekalve og de lange transporter, og at aftalen følger op på den tidligere kritik fra Rigsrevisionen," lyder det i en fælles udtalelse fra Erling Bonnesen, Lise Bech, Orla Østerbye, Peter Seier Christensen og Henrik Dahl.

Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet glæder sig ligeledes over den nye aftale.

"Det er helt rimeligt, at de virksomheder, der gentagne gange træder ved siden af skal bære den tungeste byrde. Vi sender rigtig mange dyr ud på de europæiske landeveje, og dyrevelfærden skal være i orden. Det skylder vi dyrene," siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre i meddelelsen.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance samt Alternativet.

Det nye kontrolkoncept træder i kraft 1. oktober i år.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch