AgriWatch

Fødevareminister vil skærpe kontrol af svinetransporter yderligere

Tidligere øget kontrol af svinetransporter har haft en effekt, viser en evaluering af Fødevarestyrelsen. Men der er stadig for mange overtrædelser, mener fødevareministeren, som vil skærpe kontrollen yderligere.

Foto: Jens Dresling

Kontrollen af svinetransporter skal strammes yderligere. Selvom tidligere skærpede indsatser har virket, er man ikke i mål endnu.

Kontrollen blev skærpet tilbage i 2018, og en evaluering fra Fødevarestyrelsen viser, at man enten sanktionerer eller vejleder om regler ved hver femte kontrol af svinetransporter. En halvering i forhold til tidligere.

Tallet er dog stadig for højt, mener fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

"I takt med at chancen for at blive kontrolleret er blevet større, har det tvunget erhvervet til at have større fokus på at overholde reglerne og sikre god dyrevelfærd. Men når det så er sagt, så ser vi stadig for mange overtrædelser. Fødevarestyrelsen finder fortsat overtrædelser af helt basal dyrevelfærd, og det vil jeg som minister ikke acceptere," siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Den daværende regering aftalte tilbage i 2018, at hver 10. af alle transporter skulle kontrolleres. Samtidig skulle Fødevarestyrelsens dyrelæger have mere tid til at kontrollere dyrene for eventuelle skader.

Den skærpede kontrol var midlertidig og skulle løbe til udgangen af 2019. Mogens Jensen har siden forlænget tiltaget til 2020, men vil nu arbejde for at få det yderligere forlænget.

"Jeg indkalder derfor partierne i Folketinget til forhandlinger om et nyt kontrolkoncept, der skal sikre bedre dyrevelfærd for de mange dyr, der hvert år bliver transporteret fra de danske bedrifter og samlesteder," siger Mogens Jensen.

Før skærpelsen i 2018 blev der foretaget 10 månedlige kontroller.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch