AgriWatch

Fødevarestyrelsen vil fortsætte omfattende kontrol af dyretransporter

I en ny evaluering anbefaler Fødevarestyrelsen, at den skærpede kontrol med dyretransporter skal fortsætte. "Det virker som venstrehåndsarbejde," kritiserer Sammark.

Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix

Det har været godt for dyrevelfærden, at den daværende regering og Dansk Folkeparti i 2018 indgik en aftale om at skrue op for kontrollen af dyretransporter.

Det vurderer Fødevarestyrelsen i en ny evaluering, skriver Altinget.

Styrelsen anbefaler derfor at forsætte den skærpede kontrol, men evalueringen bliver kritiseret af interesseorganisationen Sammark, der repræsenterer eksportører af smågrise.

"Vi er dybt skuffede over denne her evaluering. Det virker som et venstrehåndsarbejde. Den er fyldt med mange antagelser og påstande, men evalueringen mangler i den grad fakta og dokumentation til at bakke de påstande op," siger Lisbet Hommelhoff, sekretariatschef i Sammark, til Altinget. Hun kritiserer desuden, at evalueringen ikke har set på de økonomiske konsekvenser for erhvervet.

Dyrenes Beskyttelse mener omvendt, at evalueringen beviser, at der var behov for en opstramning på området.

Ny lovgivning på vej

I november 2019 meddelte den nuværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at han inden sommeren 2020 agter at komme med en plan for, hvordan dyretransporterne skal se ud, og hvordan de skal finansieres.

Nye krav til dyretransporter koster 21 mio. kr.

Indtil da forlængede Mogens Jensen den skærpede kontrol og meldte i samme ombæring ud, at kontrollen fremover skal betales af branchen selv og ikke af skatteyderne, som det har været tilfældet, siden den øgede kontrol blev til i december 2018.

Det kommer til at koste erhvervet godt 21 mio. kr. mere end i dag i første halvdel af 2020, og det fik foreningerne Sammark og Danske Svineproducenter til at stævne ministeren.

"Vi synes, at fødevareministerens ageren er en hån mod branchen, og derfor har vi valgt at tage dette drastiske skridt, hvor vi må søge rettens vej for at få ordentlige forhold og nogle klare svar," sagde Per Bardrum, direktør i Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Fødevareministeren svarede, at han mener, det kun er rimeligt, at transportørerne og producenterne selv betaler for kontrollen.

"Nu har en mindre del af svineproducenterne og transportørerne stævnet mig for den beslutning. Det kigger vores jurister på. Men som udgangspunkt må jeg bare sige, at hvis man vil transportere dyr over store afstande fra Danmark, så skal der også være styr på dyrevelfærden," skrev Mogens Jensen i et svar til AgriWatch.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch