Nykredit fastfryser bidragssatser for landbrugskunder

Banken håber at kunne bidrage med ”forudsigelighed i en periode præget af usikkerhed”, lyder det fra koncerndirektør Tonny Thierry Andersen ifølge Landbrugsavisen. 
Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. | Foto: Nykredit/pr
Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. | Foto: Nykredit/pr

Nykredit, der er blandt de største långivere til landbrugssektoren, vil holde sine bidragssatser i ro frem mod 2026 for at imødekomme den økonomiske usikkerhed, der lige nu omgærder sektoren på grund af den kommende CO2-afgift. 

Det skriver Landbrugsavisen

”For at bidrage med forudsigelighed i en periode præget af usikkerhed vil Nykredit i 2024 og 2025 holde bidragssatsen for alle vores landbrugskunder i ro. Vi vil gerne gøre vores til, at dansk landbrug både i den aktuelle situation og i et tidsrum efter indgåelsen af en politisk aftale om CO2-afgift får ro til at vurdere konsekvenser og mulige tiltag,” skriver koncerndirektør Tonny Thierry Andersen i en mail til avisen.

Nykredit har udlån til landbrugssektoren i form af bank- og realkreditlån for ca. 84 mia. kr. Tonny Thierry Andersen oplyser til Landbrugsavisen, at han og Nykredit mener, at dansk landbrug sagtens kan håndtere en afgift, og at afgiften ikke betyder, at banken vil skrue ned for sit engagement i sektoren. 

Som tidligere beskrevet af Agriwatch, præsenterede det såkaldte Svarer-udvalg 21. februar tre modeller for, hvordan landbruget kan bidrage til at reducere CO2-udslippet. 

Alle tre modeller indebærer en form for afgift på henholdsvis 750, 375 eller 125 kr. per udledt ton CO2e. Flere aktører i landbrugssektoren har advaret mod konsekvenserne af især den højeste afgift, som man mener kan føre til konkurser og tab af arbejdspladser.

Den såkaldte grønne trepart, bestående af bl.a. Regeringen, Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, skal forhandle om implementeringen af en afgift på landbruget, før noget er mejslet i sten. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også