Nordea: "Vent med køb til CO2-spøgelset er afklaret"

Usikkerheden omkring regulering af CO2-afgift er nu så stor, at nyetableringer for unge bør vente, mener Nordeas landbrugschef.
Morten Riget, landbrugsdirektør hos Nordea. | Foto: Nordea/pr
Morten Riget, landbrugsdirektør hos Nordea. | Foto: Nordea/pr

”Vent, til der er afklaring”.

Så klar lød Nordeas landbrugsdirektør Morten Rigets anbefaling, da han mandag holdt oplæg på årets Kvægkongres i Herning, hvor landets mælkeproducenter årligt sætter hinanden stævne. Han uddyber over for AgriWatch.

”Når det gælder livsbegivenheder som at etablere sig eller at overtage naboejendommen, så anbefaler vi lige nu, at man venter,” forklarer han og tilføjer, at der derimod ikke anbefales pause på ”at føje 20 hektar til bedriften eller at investere i nødvendige opgraderinger”.

De seneste måneder har ellers budt på et usædvanligt stærkt marked med mange ejendomshandler og stigende jordpriser.

Ændringen er nu professor Michael Svarer og ekspertgruppens rapport om en klimaafgift.

”Det her CO2-afgiftsspøgelse har vi i branchen lukket øjnene lidt for. Nu aner vi ikke, hvor det ender, andet end at vi ved, at der kommer en afgift. Det sætter tingene lidt på pause, men det er også ansvarlighed.,” mener Morten Riget.

”Det kan komme til at betyde en form for stilstand i forhold til de store investeringer — men jeg må være ærlig at sige, at når det gælder de store livsbegivenheder som at etablere sig, så ville jeg bruge et par måneder ekstra og se, hvor det lander politisk. Det ville enhver ansvarlig leder i en virksomhed gøre. Landmændene skylder sig selv ikke at kaste sig ud i noget, før der er en afklaring. Det skal jo afspejles i den pris, man skal etablere sig for,” mener han.

Nordea er med et udlån på over 30 mia. kr. inklusive realkredit til landbruget en af landets absolut største långivere til landbruget og erhvervet udgør omkring hver femte udlånskrone inden for erhvervssegmentet. Samlet fylder landbruget dog kun omkring 2 pct. af bankens samlede forretning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også