Midt i rekord-priser: Antallet af kvæg falder fortsat

Der er blevet færre malkekøer det seneste år herhjemme. Den samlede bestand af kvæg dalede igen med over 1 pct., viser nye tal.
Tilbagegangen af danske kvæg har ikke ført til mindre mængder mælk. Tværtimod er ydelsen, i form af den samlede årlige produktion af mælk, steget med 25 procent. | Foto: Miriam Dalsgaard
Tilbagegangen af danske kvæg har ikke ført til mindre mængder mælk. Tværtimod er ydelsen, i form af den samlede årlige produktion af mælk, steget med 25 procent. | Foto: Miriam Dalsgaard

Der bliver fortsat færre kreaturer på de danske marker og i staldene.

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at bestanden af kvæg igen faldt med 1,3 procent, så der ved optællingen nu var 1.484.377 styk kvæg i landet.

Antallet af malkekøer er det seneste år faldet med præcis samme procentsats, nemlig 1,3 procent til nu 557.108 styk, hvorimod antallet af kvier steg en anelse, nemlig 0,5 procent til 633.172 styk.

Inden for kødkvæg ser tilbagegangen imidlertid større ud. Den resterende andel af de danske kreaturer udgøres af ammekøer, som der blev hele 6,6 procent færre af, til 76.614, samt af tyre og stude, der faldt med 4 procent, så der nu var 217.483 individer.

De seneste 20 år er antallet af bedrifter med malkekøer faldet med 72 procent, men antallet af malkekøer er blot gået 7 procent tilbage.

Tilbagegangen har dog ikke ført til mindre mængder mælk. Tværtimod er ydelsen, i form af den samlede årlige produktion af mælk, steget med 25 procent.

Arla skubber mælkeprisen op i nye højder - har løftet med en krone siden januar

Arla udbetaler netop i juli den højeste mælkepris nogensinde til sine andelshavere, målt i kroner og ører. Trods de mange prisstigninger på næsten en krone per kilo over de seneste måneder er mælkeproduktionen dog ikke fulgt med op fra andelshaverne. Det skyldes, at en række omkostninger til blandt andet foder og energi også har taget markante prisstigninger samtidig.

Ud over rekordpriser på mælken, har også noteringerne på oksekød slået den ene prisrekord efter den anden de seneste måneder.

Sommerprisfest hos okseproducenterne

Bøfnoteringen fortsætter sin himmelflugt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også