Arla skubber mælkeprisen op i nye højder - har løftet med en krone siden januar

Der flyder stadig mindre mængder af mælk til mejerierne verden over - og det holder fortsat hånden under de rekordhøje mælkepriser.
Foto: Arla PR-foto
Foto: Arla PR-foto

Også for juli er der stigninger på mælkepriserne til de danske andelshavere i Arla.

Både konventionelle og økologiske mælkeproducenter vil indkassere 14,9 øre ekstra per kilo, melder andelskoncernen mandag til leverandørerne.

Dermed sætter Arla Foods igen et nyt rekordniveau for mælkeprisen, idet den hele sommermåneden vil lyde på en maxpris på 4,18 kroner per kilo til de konventionelle, mens økologerne maksimalt kan indkassere 4,6741 kroner per kilo. Begge toppriser kræver, at landmændene leverer højeste kvalitet, har gmo-frit foder samt har svaret på spørgeskemaerne omkring klima.

Det er femte måned i træk, at Arlas mælkepris stiger. At mælken er verdens mest volatile råvare ses tydeligt, når man bemærker, at mælken kostede 3,13 kroner i januar i år. Altså er den steget over en krone på et halvt år.

For økologerne startede året på 3,73 kroner per kilo og her er der altså også lagt næsten en krone per kilo på.

Arla skubber mælkeprisen op for fjerde gang i træk (agriwatch.dk)

Arla begrunder forhøjelsen i afregningen med, at råvarepriserne fortsat holder et højt niveau, og at Arlas salgspriser samtidig stiger.

Derudover flyder mælkemængderne fortsat ikke fra verdens mælkeproducenter. Trods rekordniveauer verden over på afregningerne fra mejerierne, holder mælkeproducenterne igen.

”Marts endte på -1,1 % for EU+UK (år-til-år). New Zealand og Australien var blevet påvirket negativt af ugunstige vejrforhold og registrerede begge større fald i april på henholdsvis -5,6 % år-til-år og -6,2 % år-til-år. Det eneste større produktionsområde med kontinuerlige vækstrater er Argentina, hvor produktionen steg med 2 % i april år-til-år,” lyder det fra Arla Foods.

For de enkelte råvarer, meldes der om volatilitet på både mælkepulver og ost. Men også at smør-efterspørgslen lidt er stigende igen.

”De tilgængelige mængder siges stadig at være begrænsede og under forventningerne. Især i Tyskland, Holland og Frankrig melder man om små lagre. De frie mængder af fløde er stadig begrænsede, da disse tre lande alle oplever negative væksttal. Derfor forbliver flødepriserne på et højt niveau. Den seneste GDT-pris (Global Dairy Trade-auktion, red.) steg med 5,5 %. Det oceaniske smør er dog stadig tæt på 30 % billigere end EU-smør,” skriver Arlas råvarehandlere i opdateringen.

Arla Foods bemærker, at Storbritanniens økologer må nøjes med en stigning på 7,4 øre per kilo. Økotillægget afgøres nemlig af den nationale efterspørgsel.

Mandag kom der også pris-opdatering fra FrieslandCampina vedrørende juli-afregningen. Her lød stigningen på 26 øre per kilo.

Arla-rival sprænger rammerne: Endnu et markant hop til mælkeprisen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også