Arla-rival sprænger rammerne: Endnu et markant hop til mælkeprisen

Både økopris og konventionel afregning springer atter op hos FrieslandCampina.
Foto: FrieslandCampina/ PR
Foto: FrieslandCampina/ PR

Festen er langt fra slut for mælkeproducenterne hos FrieslandCampina.

Tværtimod fortsætter væksten på mælkeprisen - både for de konventionelle og økologerne i juli.

Således stiger mælkeprisen for begge kategorier hos den hollandske mejerikoncern med 3,5 eurocent per kilo. Det svarer til solidt 26 øre per kilo ekstra på den såkaldte garanterede afregning.

Ifølge meddelelserne om prisstigningerne til andelshaverne begrunder andelsselskabet noterings-forhøjelserne med to ting: Den ene er forventninger til, at konkurrenterne, hvis priser man delvis bygger den garanterede pris på, vil øge deres noteringer. Den anden er en efterjustering af juni måneds garanterede pris, fordi de realiserede handler viste sig at blive bedre end man forventede ved månedens start.

Med prisforhøjelsen lander økologisk afregning på 62,75 euro per 100 kilo, svarende til en mælkepris på 4,67 kroner per kilo. Allerede inden den seneste forhøjelse var prisen højeste rekord i afregning nogensinde. Faktisk var højdepunktet for de tidligere syv år i løbende afregning på 52 euro per 100 kilo - altså 74,5 øre per kilo under det nuværende niveau.

For de konventionelle lander mælkeprisen på runde 60 euro per 100 kilo, hvilket omregnes til en mælkepris på 4,47 kroner per kilo. Mælkeprisen kan dog ikke sammenlignes direkte med den danske afregning, idet der er forskel i tillæg, konsolidering, vilkår og efterbetaling mellem selskaberne. Også her er der tale om vild rekord for andelshaverne, idet mælkeprisen ikke tidligere har været over 42 euro per 100 kilo før i december 2021. Siden er det altså kun gået op, op, op.

Hvor Arla Foods nemlig bygger sin mælkepris til andelshaverne på de allerede opnåede forretningsresultater, bygger FrieslandCampinas sig på forventninger - og prisen kan derfor justeres efterfølgende.

Arla Foods har endnu ikke offentliggjort sin mælkepris for juli måned. Den forventes først tirsdag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også